Delegacija ACNA-e posjetila Pravoslavni teološki fakultet sv. Vladimira u New Yorku

Od 28. siječnja 2019. godine, u trajanju od tri dana, na Pravoslavnom teološkom fakultetu sv. Vladimira u New Yorku održan je značajan dijalog između Anglikanske crkve Sjeverne Amerike (ACNA) i Pravoslavne Crkve u Americi (OCA). Delegaciju ACNA-e je predvodio biskup Ray Sutton, tajnik za ekumenske odnose ACNA-e (i biskup ordinarij Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH), a delegaciju OCA je predvodio mitropolit Melkisedek.

Dijalog između ACNA-e i OCA-e je započeo 2009. godine. Od tada se predstavnici dviju crkava redovito sastaju kako bi istražili povijest pravoslavnog i anglikanskog ekumenskog dijaloga i potakli daljnju suradnju.

50966663_2008036199276150_8168167545107382272_nPravoslavni teološki fakultet sv. Vladimira poznat je po znamenitim pravoslavnim teolozima koji su služili kao dekani i profesori na ovome učilištu. Među njima valja spomenuti Georgesa Florovskog, Alexandera Schmemanna, Johna Meyendorffa i sl.

Delegacija ACNA-e je nazočila i 36. obljetnici od smrti o. Alexandera Schmemanna koja se prigodnom liturgijom i predavanjima obilježila 30. siječnja 2019.

Anglikanska crkva Sjeverne Amerike (kojoj jurisdikcijski pripada i Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH), ekumenski je veoma angažirana i ostvaruje dijalog s različitim kršćanskim crkvama.

 

    • Izvor:

St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s