Treći dan uskrsnuo od mrtvih

Apostolsko vjerovanje (11): “Treći dan uskrsnuo od mrtvih”

Pred nama je serija razmišljanja o Apostolskom vjerovanju.  Ovoga puta razmišljamo kako je Krist treći dan uskrsnuo od mrtvih. Apostolsko vjerovanje nastalo krajem Drugog stoljeća nakon Krista. Naziv “Apostolsko” nije zbog toga što su mu apostoli autori, već zato što je u njemu sažeto vjerovanje kako su ga apostoli primili i prenijeli drugima.Bio je to krsni obrazac ispovjedi vjere (dakle krštenici su njime potvrđivali što doista vjeruju) koji je nastao u Rimu, da bi se kasnije proširio i nadalje.

Apostolsko vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve.

Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen

TREĆI DAN USKRSNUO OD MRTVIH

Treći dan uskrsnuo od mrtvih

„Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci.“ (Djela 2, 32)

Apostol Petar u ime učenika hrabro svjedoči Kristovo uskrsnuće. Oni su svjedoci Njegova uskrsnuća. Upravo to ih je snažno promijenilo i ohrabrilo da od razočaranih i uplašenih učenika postanu neustrašivi navjestitelji Radosne vijesti.

Evanđelja nam svjedoče da je Krist, nakon raspeća, u nedjeljno jutro uskrsnuo od mrtvih. Dakle, pobijedio je smrt i ponovno se našao među svojim učenicima. Osim njegovih učenika, kaže nam Pismo da ga je vidjelo oko 500 drugih svjedoka (1. Korinćanima 15, 3-8).

Vidi i ovo: Zašto nam je Važno Kristovo uskrsnuće?

Nakon svoga uskrsnuća Krist je četrdeset dana proveo na zemlji, uglavnom u krugu svojih učenika kako bi ih pripremio za izliće Duha Svetoga na njih kao i za službu koja im predstoji. Možemo samo zamisliti koliko je ohrabrenje za učenike bila činjenica da je njihov Gospodin među njima.

Nakon raspeća mnogi su se razočarali, posumnjali, nakon što im se Krist živ ukazao, njihova slika o Kristu se mijenja. Čak i Toma, koji nije vjerovao, koji traži fizičke i opipljive dokaze, pada pred noge Isusove i ispovijeda Krista kao Gospodina odnosno kao Boga. Ovo je vrlo važan aspekt Kristova Uskrsnuća: Krist se jasno očitovao kao pobjednik nad smrću. Nad onim koji život daje, koji je uzrok života, smrt nema posljednju riječ.

Vidi i ovo: Zašto je Isus uskrsnuo od mrtvih?

Isus je uskrsnuo u proslavljenom i savršenom tijelu i tako postao prvina onih koji će na koncu vremena uskrsnuti također u svojim preobraženim i proslavljenim tijelima. Kao što Krista više ne može savladati smrt, tako ni nad onima koji će u Kristu uskrsnuti smrt više neće gospodariti.

Time što je zadao udarac smrti, kako kaže jedna stara uskrsna himna: smrću smrt uništi, jasno je potvrdio i da je Sotona poražen. On je čovjeka doveo do propasti, do smrti. No, u konačnici je pobijeđen, a onima koji su u grobu, kako nastavlja stara himna, Krist „život darova“.

Heidelberški katekizam u 45 odgovoru govori o tri blagodati Kristovog uskrsnuća:

Prvo, Krist je pobijedio smrt uskrsnuvši od mrtvih, čime nas je učinio sudionicima pravednosti. Drugo, Njegovom moći smo i mi uskrsnuli u novi život. Treće, Kristovo uskrsnuće je sigurno jamstvo našega uskrsnuća.
Svojim uskrsnućem Krist je potvrdio sebe kao Istinu. On je uskrsnuo „kako je rekao“. Time nam daje sigurno jamstvo da su sva Njegova obećanja istinita. Možemo s potpunim pouzdanjem vjerovati Njegovoj riječi.

Pomolimo se:
Oče nebeski, ti si Sina svoga Isusa Krista podigao iz mrtvih, i time nama zajamčio da smrt nema posljednju riječ. Hvala ti za dar obnovljenog, vječnog života. Daj nam da živimo tim novim životom već sada ovdje na zemlji, kako bismo jednom u vječnosti, preobraženi tebe proslavljali. Po Kristu, Gospodinu našem, Amen. 

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Ostale članke na temu Apostolskog vjerovanja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori