Apostolsko vjerovanje (14): “odonud će doći suditi žive i mrtve”

Pred nama je serija razmišljanja o Apostolskom vjerovanju. Ovoga puta razmišljamo o dijelu: “odonud će doći suditi žive i mrtve”. Ovo je vjerovanje nastalo krajem Drugog stoljeća nakon Krista. Naziv “Apostolsko” nije zbog toga što su mu apostoli autori, već zato što je u njemu sažeto vjerovanje kako su ga apostoli primili i prenijeli drugima.Bio je to krsni obrazac ispovjedi vjere (dakle krštenici su njime potvrđivali što doista vjeruju) koji je nastao u Rimu, da bi se kasnije proširio i dalje.

Apostolsko vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve.

Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela, i život vječni. -Amen

ODONUD ĆE DOĆI SUDITI ŽIVE I MRTVE

odonud će doći suditi žive i mrtve

“Ovaj isti Isus koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi u nebo”. (Djela 1, 11)

 Prva je crkva živjela u nadi skorog Kristovog dolaska. Za nju je taj predstojeći događaj razlog radosti. Nadali su se i iščekivali početak neprolaznog veselja u kraljevstvu Božjem. Crkva se tako pozdravljala riječima maranatha (Gospodin dolazi) a zadnje riječi Novoga Zavjeta zapravo su molitva Crkve: “Dođi Gospodine Isuse”.

Vidi i ovo: Zašto vjerujem u Kristov drugi dolazak?

Taj radosni osjećaj treba prožimati vjerujuće i danas. O tome nam govori katekizam Biti kršćanin u 73. odgovoru:

“Trebam radosno iščekivati Isusov povratak kao upotpunjenje mojega spasenja. Obećanje njegovog povratka ohrabruje me da težim biti ispunjen/a Duhom Svetim, živjeti svetim životom i s drugima dijeliti nadu novoga života u Kristu.”

Tu radost, kako nam to govori teolog Aleksandar Šmeman vremenom je zamijenio strah od strašnog Kristovog suda, odnosno od smrti. No, za kršćanina i pomisao na sud, koliko god se trebao ozbiljno za isti pripremiti, ne treba biti osjećaj straha već radosti. Jer će Božji konačni sud zapravo biti manifestacija pobjede dobra nad zlom, dobrodošlica vjerujućih u puninu života s Bogom. Konačni sud će biti zapravo konačna potvrda statusa vjerujućih kao onih koji nasljeđuju Kraljevstvo Očevo.

Božjega suda se trebaju bojati nepokajani, oni koji ustrajavaju u životu bez Krista. No, nad onima koji su u Kristu, nema osude.

Istina, Božja riječ govori o strahu Božjem  kao strahopoštovanju. Strah Božji nije neracionalan strah, već, kako to kaže sveti Efrem Sirijac: “ Tko se boji Gospodina, taj stoji iznad svakoga straha.”

Kada Isus govori o posljednjem, konačnom sudu (kako ga se negdje naziva, strašnom sudu), on nas zapravo poziva na odgovorno življenje. A odgovorno življenje se očituje u djelima ljubavi, ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Upravo će na temelju tih djela ljudi biti suđeni. Blagoslovljenima će Gospodin reći: “Što god ste učinili jednome od najmanje moje braće, meni ste učinili.”a onima koji odlaze u vječno prokletstvo: “Što god niste učinili jednome od ovih najmanjih, meni niste učinili.” (Matej 25, 40, 45).

Vidi i ovo: Što će se dogoditi na posljednjem sudu?

Kršćanin s nadom i radosnim iščekivanjem čeka susret sa svojim Spasiteljem koji će ponovno doći kako bi one koji su Njegovi, k sebi uzeo.

Pomolimo se:

Nebeski Oče, hvala ti što ćeš nam ponovno poslati Sina svoga Isusa Krista, kako bi došao učiniti kraj zlu, patnji i smrti, a nas priveo u nebeski dom. Pomozi nam da radosno iščekujemo taj ponovni pojavak I slavu koju sin am pripravio od postanka svijeta. Po Kristu Gospodinu našem molimo. Amen.

Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Povezani članci:

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega- Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Bog, Stvoritelj neba i zemlje – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Koje je značenje imena Isus? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Krist-prorok, svećenik i kralj- Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Što znači da je Krist sin Božji jedinorođeni? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Naše sinovstvo u Kristu – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Što znači da je Isus Gospodin? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Isusova božanska i ljudska narav – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Mučen pod Poncijem Pilatom – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Što znači da je Krist sašao nad pakao? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Treći dan uskrsnuo od mrtvih – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Što znači da je Isus uzašao na nebo? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Što vjerujemo kada kažemo da Isus sjedi o desnu Boga Oca? – Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Odgovori