METODISTI PROTIV ZAREĐENJA HOMOSEKSUALACA I BLAGOSLOVA ISTOSPOLNIH PARTNERSTAVA

Svjetska Generalna konferencija Ujedinjene Metodističke Crkve-održane od 23. do 26. veljače u St. Louisu (Missouri), SAD odlučila je na svom zasjedanju između  23. do 26. veljače u St. Louisu kako će u crkvi i dalje  biti zabranjena zaređenja homoseksualaca te  blagoslov istospolnih partnerstava.

Ova odluka donesena je nakon dugogodišnjih pritisaka homoseksualnih lobija te dijela biskupa, koji su zahtjevali donošenja plana (One Church Plan) kao alternativu postojećem ustroju prema kojem je prakticirana homoseksualnost  nespojiva s kršćanskim učenjem. Ovim prijedlogom se tražila redefinicija braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene, te se ostavljala „sloboda „ da o zaređenju  i „blagoslovima“ homoseksualaca odlučuje na razini svake konferencije ili lokalne župe.

Ovaj plan je već u prijedlogu bio odbačen od većine, a  na završni dan, je je sa 53 posto za i 47 posto protiv izglasan:  Tradicional Plan ; prema kojem se  prakticirana homoseksualnost  osuđuje te sadašnji poredak objavljen u tzv Knjizi Discipline“ (Book of Discipline) ostaje na snazi.

U pripremi konferencije nekoliko je evangelikalnih metodističkih organizacija poput (Wesleyan Covenant Association), najavilo izlazak iz denominacije ukoliko bi se usvojio plan suprotan tradicionalnom učenju Metodističke crkve.

Generalna konferencija je vrhovno upravno tijelo globalne Ujedinjene Metodističke Crkve-koja temelji svoj nastanak na djelovanju anglikanskog svećenika Johna Wesleya. Sukladno  njegovom geslu The World ist my Parish- Cijeli svijet je moja župa“ radi se o svjetskoj crkvi koja broji oko 12 milijuna vjernika, povezanih kroz brojne konferencije koje upravljaju crkvom po načelima delegata od kojih su pola laici a pola službenici (biskupi i  pastori).

Vatroslav Župančić

Pastor Evangeličko-metodističke Crkve u Njemačkoj

Naslovna fotografija: umc.org

 

Odgovori