Uskrsnuće tijela

Apostolsko vjerovanje (17): Vjerujem u “uskrsnuće tijela”

Pred nama je serija razmišljanja o Apostolskom vjerovanju.  Razmišljamo o uskrsnuće tijela. Apostolsko vjerovanje je vjerovanje nastalo krajem Drugog stoljeća nakon Krista. Naziv “Apostolsko” nije zbog toga što su mu apostoli autori, već zato što je u njemu sažeto vjerovanje kako su ga apostoli primili i prenijeli drugima.Bio je to krsni obrazac ispovjedi vjere (dakle krštenici su njime potvrđivali što doista vjeruju) koji je nastao u Rimu, da bi se kasnije proširio i dalje.

Apostolsko vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve.

Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen

VJERUJEM U USKRSNUĆE TIJELA

Uskrsnuće tijela

„Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi biti oživljeni“
(1 Korinćanima 15, 22)

Članak o uskrsnuću tijela govori nam nekoliko važnih istina.

Tijelo – hram Duha Svetoga

Naše tijelo nam je od Boga darovano. Iako je, zbog grijeha ono propadljivo, stari i umire, ne ostajemo u potpunosti bez njega. U naumu Božje preobražavajuće sile jest i preobražaj našega tijela prilikom uskrsnuća.

Vidi više: O uskrsnoj nadi

Dakle, tijelo je Božji dar, hram Duha Svetoga kako nam kaže Apostol Pavao (1 Korinćanima 6,19) i stoga se prema njemu moramo odnositi upravo tako. Nebriga za tijelo odnosno naše tjelesno zdravlje, higijenu i sl. potvrda je naše neduhovnosti.

Smrt – razdvajanje duše i tijela

Nakon smrti dolazi do razdvajanja duše i tijela: tijelo se vraća zemlji od koje je i uzeto a duša Bogu. No, prilikom uskrsnuća dolazi do ponovnog jedinstva duše i tijela. Kao što Krist nije bio u stanju nepostojanja nakon smrti na križu do uskrsnuća, tako ni mi nismo u nekakvom nesvjesnom stanju između naše fizičke smrti i uskrsnuća tijela.

Kada Isus ponovno dođe, „…on će sve mrtve povratiti u tjelesni život, zle na osudu i opravdane za vječni život u Božjoj slavi“ (Biti kršćanin, odgovor 144.).

Kristovo uskrsnuće je temelj naše vjere u uskrsnuće. Njegovo uskrsnuće svjedoči nam da smrt nema posljednju riječ, da nije kraj, da je Krist pobjednik smrti.

Krist je otkupio naše tijelo

Kristovo uskrsnuće nam također svjedoči da je Krist otkupio i naše tijelo. Čovjek je duhovno ali i materijalno biće. I budući svijet koji nas iščekuje nije samo neka duhovna, neshvatljiva dimenzija. Ta budućnost imat će opipljive oblike, istina nama još uvijek neshvatljive.

O tome nam govori Apostol Pavao: „Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube.“ (1 Korinćanima 2,9).

Vidi više: Ljudi koji su u Bibliji uskrsnuli iz mrtvih

Kao što je Krist uskrsnućem preobražen, i našim uskrsnućem će se dogoditi preobražaj. Naša tijela više neće biti raspadljiva već nalik na Kristovo tijelo nakon uskrsnuća. Bit će prilagođena vječnosti a ne prolaznosti.

Uskrsnuće – preobražaj svega stvorenoga

Uskrsnućem dolazi do potpuno preobražaja svega stvorenja. O tome nam govori prorok Izaija: „Gore će i brda klicati od radosti pred vama, i sva će stabla u polju pljeskati. Umjesto trnja rast će čempresi, umjesto koprive, mirta će nicati. I bit će to Jahvi na slavu, kao znak vječan, neprolazan.“ (Izaija 55, 12-13).

Uskrsnuće – punina sinovstva

Uskrsnućem od mrtvih ostvaruje se naše potpuno sinovstvo. Naš sadašnji život djece Božje jest mali predokus veličanstvene stvarnosti koju nam Bog priprema. O tome govori Ivan: „Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo i jesmo. Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest“. (1 Ivanova 3, 1-2).

Ova radosna nada se odnosi samo na one koji se pouzdaju u Krista u ovome životu. Svi oni koji nisu Krista priznali za svoga Spasitelja i otkupitelja i živjeli u Njemu i za Njega, ti će uskrsnuti u vječnu smrt, vječnu odvojenost od Boga.

Pomolimo se:
Oče nebeski, hvala ti što si nas stvorio kao cjelovita bića. Hvala ti za dar tijela, Nažalost, našim smo ga grijesima zagadili. Zato nam pomozi da se prema njemu odnosimo kao prema tvome daru i hramu Duha tvoga. Neka naši životi na zemlji budu služenje tebi, cjelokupnim našim bićem, duhom, dušom i tijelom, kako bismo o uskrsnuću mrtvih mogli ustati na život vječni. Molimo te to po Kristu, našem Gospodinu. Amen.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Ostale članke na temu Apostolskog vjerovanja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori