Koje je značenje posta i pokajanja? – Propovijed na Pepelnicu

ČISTA SRIJEDA.PEPELNICA

Danas, na čistu srijedu ulazimo u posebno vrijeme crkvene godine – Korizmu.

Zašto se ovaj dan naziva čista srijeda odnosno pepelnica?

Poruka današnjega dana jest poziv na pokajanje, obraćenje, dakle na našu unutarnju čistoću. Čut ćemo riječi: Obratite se i vjerujte evanđelju (Mk 1,15).

Pepelnica ukazuje na obred pepeljenja koji se obavlja u Zapadnim crkvama (kako Rimokatoličkoj tako i u tradicionalnim protestantskim crkvama). Pepeo nas podsjeća na prolaznost, smrtnost, da smo prah i da ćemo se u prah vratiti. To, kako su neki teolozi nazvali, sjećanje na smrt, treba nas zapravo usmjeriti na život obraćenja i pokajanja, da u svakom trenutku budemo svjesni da na Gospod može povući s ove zemlje i da nam valja pred Njega stati. Valja nam umrijeti, a što nakon toga? Jesmo li spremni susresti se s Bogom?

Pepeljenje u starome zavjetu bio je simbol pokajanja i povezan s postom, ali i pouzdanjem u milosrdnog Boga. Tako jedan liturgijski obrazac govori: „Izmijenimo se, posteći u pepelu i kostrijeti, i plačimo pred Gospodinom : on je nježnost sama i milosrđe – oprostit će nam grijehe Bog naš (usp. Joel 2,13.).

Korizma, vremensko razdoblje od četrdeset dana priprave za Uskrs pokorničko je razdoblje. O simbolici 40 dana više ćemo govoriti na prvu korizmenu nedjelju.

Ulazeći u korizmeno razdoblje, pozvani smo promišljati o Bogu i o sebi. U susretu Boga i čovjeka susreću se Sveti i grješnik, Pravedni sudac i prijestupnik Božjega zakona, ali i Milosrdni Bog i grješnik koji je nesposoban svojim djelima sebe opravdati.

Čovjek koji doista tvrdi da je spoznao istinu o Bogu, poput proroka Izaije shvaća da je „čovjek nečistih usana“ pa poput grješnika u Hramu moli „Smiluj se meni grješniku“. Milost je predivan Božji dar darovan onima koji Boga za milost mole i koji svoj praktični kršćanski život nastoje ravnati prema Božjoj objavljenoj volji, odnosno Njegovoj Riječi.

Kršćani su u opasnosti da imaju donekle ispravnu sliku o Bogu, ali iskrivljenu sliku o sebi. Može se dogoditi da se, što smo po našem mišljenju bliže Bogu, divimo sami sebi, svojoj svetosti i pravednosti, te druge gledamo kao na one koji nisu postigli nivo naše duhovnosti, pa poput onoga farizeja u Hramu, hvalimo Boga što nismo „kao drugi ljudi“. Takav naš stav dovest će nas zapravo izvan područja Božje milosti i nećemo nikada doista upoznati radost pokajanja i Božjega praštanja.

Korizma se često vezuje uz odluke odricanja odnosno vrijeme posta. Fizički post ili nemrs svakako da ima svoj smisao kako za naše zdravlje, tako i za naš praktični kršćanski život. Ako se odričemo našeg ručka, podajmo ga onima koji nemaju što jesti, jer u suprotnom, to nije odricanje nego štednja. No, puno vrjednije od vanjskog, fizičkog posta jest duhovni post, odricanje od svega onoga što šteti našem duhovnom čovjeku. Može se vrlo lako dogoditi da vanjski post zasjeni pravu narav odnosno cilj posta. A cilj posta trebao bi biti obraćenje srca, dakle naše istinsko pokajanje. Ako se samo uzdržavamo od određene hrane, a to nije popraćeno našim susretom s Bogom u molitvi, čitanju Njegove riječi, praktičnom kršćanskom životu, tada je naš post obična dijeta.

Veoma je važno da u korizmi ojačamo našeg duhovnog čovjeka. A to činimo i odricanjem, odricanjem od vlastite samodopadnosti, vlastite samopravednosti, vlastite svetosti…

Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat’ spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. (Iz 58, 6-7

Sveti Bazilije Veliki kaže:

„Ne ograničavaj, međutim vrlinu posta samo na ishranu. Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grijeha: da nikome ne učiniš nepravdu, da oprostiš bližnjemu svome uvrede koje ti je nanio, zlo koje ti je učinio, dug koji ti je dužan. Inače, ne jedeš meso, ali jedeš samoga brata svoga”.

Sveti Ivan Zlatousti kaže:

„Post je promjena čitavoga našeg života, jer prava žrtva (smisao) posta nije suzdržavanje od mesa nego suzdržavanje od grijeha. Dakle, svatko tko ograničava post na uzdržavanje od hrane, taj zapravo ismijava i karikira post. Ako postiš, pokaži mi to na djelima. Kojim djelima? Ako vidiš nekoga siromašnoga, iskaži mu milosrđe. Vidiš li neprijatelja, izmiri se s njime. Vidiš li prijatelja koji je postao uspješan, ne budi zavidan i ljubomoran. Vidiš li lijepu ženu, ne obaziri se. Dakle, ne trebaju samo usta postiti, već i oči i noge i ruke i svi dijelovi tijela također. Neka ruke poste, ostajući čiste od krađe i pohlepe. Neka noge poste, izbjegavajući puteve koji vode ka grijehu. Neka oči poste tako što neće pogled zaustavljati na tuđoj ljepoti i zamamnosti. Ne jedeš meso, zar ne? Ne bi trebao također ni proždirati zlo svojim očima. Neka ti i uši poste. Post slušanja sastoji se u tome da ne prihvaćaš lošega govora o drugima. Neka poste i usta od ružna i neprilična govora, jer opet velim, koja je korist ako s jedne strane izbjegavam piletinu i ribu, a s druge strane proždirem i meljem zubima i gutam svoga bližnjega? Onaj tko osuđuje i bogohuli isto čini kao da se najeo mesa brata svoga…“

Neka nam ova korizma bude vrijeme prihvaćanja svakoga čovjeka, posebice onih potrebitih. Imajmo ispravnu sliku o sebi te pokajnički molimo: „Gospodine Isuse Kriste sine Božji, smiluj se meni grješniku“, radujući se da je Bog “nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom”.

U tome duh čujmo, i molimo korizmenu molitvu svetog Efrema Sirijca:

Gospode i Vladaru života mojega, kloni od mene duh

lijenosti, malodušja, sebeljublja i ispraznih riječi.

A duha razboritosti, poniznosti, strpljenja i ljubavi, udijeli

meni, sluzi svome.

Da, Gospode i Kralju, podaj mi uvidjeti svoje grijehe i

ne osuđivati brata svoga, jer si blagoslovljen u vijeke

vjekova. Amen.

Autor: Biskup Jasmin Milić
Crkva Dobroga Pastira, Osijek, 6.03.2019.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori