(VIDEO) SVJESNI VLASTITE GRJEŠNOST

SVJESNI VLASTITE GRJEŠNOSTI

„Sigurna je riječ i zaslužuje punu vjeru: Krist Isus dođe na svijet da spasi grješnike. Od njih sam prvi ja. A postigao sam milosrđe upravo zato da na meni, prvome, Krist Isus pokaže svoju strpljivost za primjer onima koji će vjerovati u njega da postignu život vječni“ (1 Timoteju 1, 15-16)

U bogoslužju naše crkve, prije euharistijske službe, vjernici se pozivaju da u tišini ispovjede svoje grijehe pred Bogom. Poziva ih se riječima iz Prve Ivanove poslanice 1, 8-9: „Ako tvrdimo da grijeha nemamo, sami sebe varamo i u nama nema istine. Ako priznajemo svoje grijehe… oprostit će nam…“ Nakon tihe i zajedničke ispovijedi grijeha, služitelj upućuje riječi oproštenja (Bog je onaj koji oprašta svima onima koji se iskreno kaju za svoje grijehe), te svetopisamske riječi utjehe. Između ostalih svetopisamskih redaka, čita se i ovaj apostola Pavla gdje on navodi kako je Krist došao spasiti grješnike.
Svijest o vlastitoj grješnosti je preduvjet spoznaje Božjeg oproštenja, Njegove milosti, Njegove ljubavi prema nama. A spoznaja svojega stanja pred Bogom dolazi nam od spoznaje Božje svetosti. Gospodina trebamo moliti ne samo u Crkvi, već svakodnevno, da nam oprosti naše grijehe.

Pokajničko srce, svjesno svoga stanja i Božjeg oproštenja, ne gleda s prijezirom na druge i ne uspoređuje grješnost drugog sa svojom „pravednošću.“ Znalo mi se dogoditi da nakon neke propovijedi čujem pojedince koji mi kažu: „Šteta što taj i taj brat ili sestra nisu danas u crkvi. To su baš trebali čuti jer imaju problem s tim i tim grijehom.“ No, kada stanemo pred ogledalo, mi ne vidimo druge, nego sebe, odnosno svoje mrlje, svoju prljavštinu. Tako je i kad stanemo pred „ogledalo“ Božje riječi. Mi stojimo takvi kakvi jesmo pred Svetim Bogom, i samo svjesni svoje grješnosti možemo postići i milosrđe, kako to za sebe kaže apostol Pavao.

Hvala Bogu za Njegovo milosrđe po kojem nismo više u vlasti grijeha. No, još uvijek smo svakodnevno podložni grijehu i zato svakodnevno potrebujemo i Njegovo milosrđe po kojem dolazi oproštenje grijeha. A oproštenja nema bez priznanja vlastite krivice, bez svakodnevne ispovijedi našega grijeha pred Bogom.

Biskup Jasmin Milić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s