“Blago siromasima duhom” – Razmatranje blaženstava (1)

Prvo blaženstvo glasi: „Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko“ (Matej 5, 3)

U Evanđelju po Mateju od 5 do 7 poglavlja zapisana nam je Isusova „Propovijed na gori“. Početak i središte te propovijedi su izjave koje nazivamo Blaženstva, jer započinju s „blago“ ili „blaženi“ Ta se blaženstva nazivaju i „srcem evanđelja“ ili „Ustavom Kraljevstva nebeskoga“ a time i Crkve. Blago ili blažen izvorno znači sretan. A potraga za srećom je usađena u svakoga čovjeka. Svi žele biti sretni. A gdje je sreća? I Bare se u svojoj poznatoj pjesmi pita: „ Može li tko reći gdje je put ka sreći?” Može. Isus je upravo to učinio izgovarajući riječi blaženstava.

Blago siromasima duhom

Blago siromasima duhom

Prvo blaženstvo glasi: „Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko“ (Matej 5, 3)

U Isusovo vrijeme biti siromašan značilo je nemati ništa. Siromah je onaj koji je doista u materijalnoj potrebi. Takvi su siromasi tražili utočište u Bogu. Otuda i naša riječ „ubog“ ili kako Zagorci kažu „bogec“. Sva nada siromaha i njihovo utočište je u Bogu. Siromah je ponizan i potpuno ovisan o Bogu.

Vidi i ovo: Što mi je činiti da baštinim život vječni?

Zato je siromaštvo počelo vremenom poprimati duhovno značenje. Siromašan duhom je onaj tko je svjestan svoga stanja pred Bogom. On nema ništa čime bi zadovoljio svetost Božju, duhovno je potpuni siromah, u stanju potpune propasti. On zna da temeljem svojih djela zaslužuje samo Božji sud. Svjestan je da potpuno ovisi o Bogu odnosno o njegovom milosrđu i zato ponizno i skrušeno moli „Gospodine Isuse Kriste, sine Božji, smiluj se meni grješniku“.

Takvome siromahu koji je ogoljen pred Bogom, koji pred njim stoji , Bog će dati najveće bogatstvo, pravo na Kraljevstvo nebesko.

Vidi i ovo: Koliko je vrijedno kraljevstvo nebesko?

Oni koji smatraju da su bogati, da su sveti sami po sebi, da ne trebaju milost Božju niti njegovu pravednost jer se smatraju pravednima, Bog nema što dati jer oni umišljaju da sve imaju. Primjer takvih u Isusovo vrijeme su bili farizeji. Oni su smatrali da imaju veliko duhovno bogatstvo i da su bolji i svetiji od svih drugih. Pojava modernih farizeja nije rijetkost. Nalazimo ih u crkvama, na društvenim mrežama. Žele nam se predstaviti duhovno bogatima, gledaju na druge nerijetko s visoka.

Vidi i ovo: Što znači riječ blagoslov?

Samo oni koji shvaćaju da ništa ne posjeduju, da su „ubogi“, koji su ponizni pred Bogom, oni su spremni i primiti duhovno bogatstvo iz Božje riznice.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori