TUMAČENJE 39 ČLANAKA VJERE: Članak 29 – Da bezbožnici pri Večeri Gospodnjoj ne jedu Tijelo Kristovo

Trideset i devet članaka vjere temeljni je doktrinarni dokument Anglikanske crkve. Glavni mu je autor nadbiskup canterburya Thomas Cranmer. Prvi je put u obliku trideset i devet članaka objavljen 1563. Članci su prihvaćeni od Engleskog parlamenta 1571. godine. Ovdje donosimo revidirano izdanje prihvaćeno na Konvenciji Protestantske episkopalne crkve održane 12. rujna 1801., a potvrđeno i od Reformirane episkopalne crkve 2. prosinca 1873. godine.

Tekst 39 članaka vjere

Komentar na ostale članke vidi ovdje

ČLANAK 29.

Da bezbožnici pri Večeri Gospodnjoj ne jedu Tijelo Kristovo

„Bezbožnici, kao i oni koji nemaju živu vjeru, fizički i vidljivo drobe svojim zubima (kako kaže Sveti Augustin) sakrament tijela i krvi Kristove, ali ni na koji način nisu dionici Krista. Naprotiv, znak ili sakrament tako velike stvari jedu i piju na vlastitu osudu.“

Naučavanje apostola Pavla u Prvoj poslanici Korinćanima 11, 27-29 obznanjuje našem shvaćanju, bez ikakvog pitanja, da su tijelo i krv Kristova prisutni u Euharistiji tako da je nedostojni pričesnik krivac za njihovo skrnavljenje. Ali kako točno to treba razumjeti? Da li apostol misli reći da bezbožnici zapravo primaju Krista u Sakramentu?
To je upravo takvo razmatranje kojim se ovaj Članak namjerava pozabaviti. A njegovo naučavanje bilo bi jednostavno da iako oni koji nedostojno primaju Euharistiju imaju dodir s elementima kruha i vina, koji su znak i sakrament tijela i krvi Kristove, ipak zbog svog nedostatka vjere nisu sposobni primiti duhovnu hranu koja se nudi u sakramentu. Stoga, iako oni konzumiraju te elemente, ipak „ni na koji način nisu dionici Krista“; a sakrament, kao zavjetni znak, za njih postaje sredstvo osude (prokletstva) a ne blagoslova.

Autori: Leonard Wayne i Jonathan Riches

Prijevod s engleskog: Danijel Milas

Kod preuzimanja ovoga članaka obavezno navesti link.

Odgovori