Kakvi su kršćani u kojima je ljubav Božja?

Blažen je onaj čovjek u kome je ljubav Božja jer u sebi nosi Boga. “A mi smo upoznali ljubav koju Bog ima u nama, i vjerovali u nju. Bog je ljubav: tko ostaje u ljubavi, ostaje u Bogu i Bog u njemu” (1. Ivanova 4, 16). U kome je ljubav taj je u zajedništvu s Bogom jer “u ljubavi nema straha” (1. Ivanova 4, 18). U kome je ljubav taj se nikoga ne gnuša, ni malog ni velikog, slavnog ili bezimenog, bogatog ili bijednog. U kome je ljubav taj se ni pred kim ne uzdiže, ne nadima se, nikoga ne kleveće, a od klevetnika odvraća sluh svoj.

U koga je ljubav taj se ne bavi ulagivanjem niti komu podmeće nogu. U kome je ljubav, taj se ne natječe, nije zavidan, ne raduje se padu drugih, ne ocrnjuje palog, ne sablažnjava se nad njim, ne prezire brata svoga u nevolji, već je spreman žrtvovati se za njega. U kome je ljubav, taj ispunjava volju Božju, taj je učenik Božji, jer sam blagi Vladar reče: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.” (Ivan 13, 34-35).

U kome je ljubav taj nikada ništa ne prisvaja za sebe i ni za što ne govori “to je moje”, već sve što ima daje i dijeli sa svima. U kome je ljubav, taj nikoga ne smatra tuđincem, već su mu svi svoji. U kome je ljubav taj se ne razdražuje, ne gordi se, ne raspaljuje se gnjevom, ne raduje se nepravdi, ne nalazi se u laži, nikoga ne smatra svojim neprijateljem osim đavla.

U kome je ljubav, taj sve trpi, milosrdan je, strpljiv je (1. Korinćanima 13, 4-7). Zbog toga je blažen onaj koji je zadobio ljubav i s njom se preselio Bogu, zato što Bog zna svoje i prihvaća ih u svoje okrilje. Onaj tko ljubi živjet će zajedno s anđelima i kraljevati s Kristom. Iz ljubavi je i Bog Logos došao na zemlju. Ljubavlju nam otvara raj i svima nam je pokazan put k nebu. Ljubavlju smo izmireni s Bogom, mi kojim smo bili neprijatelji Njegovi. Zato se s pravom kaže da je Bog ljubav i da onaj što obitava u ljubavi u Bogu obitava.

Iz “Sveti Jefrem Sirin, Izabrane Besede”

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori