TUMAČENJE 39 ČLANAKA VJERE: Članak 38. – Da kršćani nemaju zajednice dobara

Trideset i devet članaka vjere temeljni je doktrinarni dokument Anglikanske crkve. Glavni mu je autor nadbiskup canterburya Thomas Cranmer. Prvi je put u obliku trideset i devet članaka objavljen 1563. Članci su prihvaćeni od Engleskog parlamenta 1571. godine. Ovdje donosimo revidirano izdanje prihvaćeno na Konvenciji Protestantske episkopalne crkve održane 12. rujna 1801., a potvrđeno i od Reformirane episkopalne crkve 2. prosinca 1873. godine.

Tekst 39 članaka vjere

Komentar na ostale članke vidi ovdje

ČLANAK 38.

Da kršćani nemaju zajednice dobara

„Imovina i dobra kršćana, u odnosu na pravo vlasništva i posjed, nisu u zajedničkom posjedu, kao što to tvrde izvjesni anabaptisti. Ipak, svatko mora prema svom posjedu i prema svojim mogućnostima sirotinji davati milostinju.“

Dok je Reformirana crkva Engleske, u jednu ruku, nastojala sebe odijeliti od određenih i potpunih krivovjerja srednjovjekovnog rimokatoličanstva, također je, u drugu ruku, poradi svog vlastitog integriteta i ugleda nastojala pojasniti kako nema ništa zajedničkoga s teškim krivovjerjima i deformacijama koje su pronosili neki anabaptisti i druge radikalne sekte u 16. stoljeću. Među ovim posljednjima nije bilo neobično da pogrešno tumače Sveto Pismo na takav način, koji je podrazumijevao takav život u zajednici kršćanske braće ne zahtijevajući samo zajednička dobra, nego čak i zajedničke žene!

Trideset i osmi članak na uobičajen način upravlja srednji pravac između suprotnih krajnosti. On u jednu ruku poriče da Sveto Pismo zahtijeva od nas da prihvatimo kako je komunizam ili zajednica dobara bila ili ekonomski sustav koji je prevladavao u apostolskoj Crkvi, ili da je to sustav koji se treba nužno prakticirati sada među kršćanima. Ali u drugu ruku, isti članak neće dopustiti bilo kojem kršćaninu da izbjegava ili se izvlači od odgovornosti prema dobročinstvu i velikodušnosti. I Članak, nadalje, uspostavlja provođenje davanja milostinje prema načelu Novoga zavjeta, da svatko dragovoljno i radosno daje u skladu s vlastitim mogućnostima.

Ovaj Članak stoga, pruža jasan prikaz istine koju smo opetovano isticali kroz naše proučavanje: naime, način na koji Članci Vjere spajaju didaktičku svrhu definiranja doktrine i načela s praktičnim interesom pružanja pastoralnog smjera i poticaja za vježbanje pobožnosti.

Autori: Leonard Wayne i Jonathan Riches

Prijevod s engleskog: Danijel Milas

Kod preuzimanja ovoga članaka obavezno navesti link.

 

Odgovori