„Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi“ – Razmatranje blaženstava (4)

Četvrto blaženstvo glasi: „Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi“ (Matej 5, 6).

„Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi“

Blago gladnima i žednima

Potreba za hranom i pićem temeljna je ljudska potreba. Nažalost, i danas u 21. stoljeću još uvijek se umire od gladi i žeđi. Dok jedni uživaju u izobilju, bacaju hranu, pitku vodu koriste za svoje luksuzne bazene i sl., drugi danima ne okuse ni koricu kruha niti popiju kap vode. Preko 16.000 djece dnevno umire od gladi.

U Isusovo vrijeme mnogi su bili na rubu gladi, a pitka je voda bila pravo blago. Njegovi slušatelji su dobro znali što znači biti gladan i žedan. Gladni i žedni su dakle u potrebi. O kakvoj potrebi Isus ovdje govori? Isus govori o potrebi za Bogom, težnji za Bogom. Psalmist kaže: “Žedna mi je duša Boga, Boga živoga…” (Ps 42,3). Oni koji su gladni i žedni pravednosti zapravo su u neprestanoj, svakodnevnoj potrebi za Bogom.

Vidi i ovo: TKO SU SIROMASI DUHOM? – Razmatranje Blaženstava

Nekima je Bog “brza hrana”. Treba im samo ponekad, na brzinu da zadovolji trenutnu prazninu, odnosno hitno odgovori na neku njihovu potrebu.

Nekima je Bog poput “deserta”. Nahranili su se svim i svačim i onda malo požele i Boga pa koji put navrate u crkvu, koji put nešto pročitaju i pomole se misleći da su time zadovoljili “duhovne potrebe” odnosno “obveze”.

Vidi i ovo: ZAŠTO SU OŽALOŠĆENI BLAŽENI? – Razmatranje Blaženstava

Bog nam treba svakodnevno kao što nam treba hrana i piće. Bog jedini može zadovoljiti potrebe naše duhovne gladi i žeđi. Bog po proroku Izaiji govori svome narodu da ne troše na ono što nije hrana i na ono što ne siti već da u Njemu nađu hranu i vodu za dušu (Izaija 55, 1-3). Čovjek je sklon svoju dušu hraniti smećem i piti s mutnih, prljavih izvora (Jeremija 2, 13).

Zato smo pozvani hraniti se Božjom Riječju. Neki su se nasitili s pet kruhova i dvije ribice. No učenici Njegovi shvaćaju da Krist ima dragocjeniju duhovnu hranu: “Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga?” (Ivan 6, 68). Prorok Amos govori: “Evo dani dolaze, govori Gospodin, kada ću poslati glad na zemlju, ne glad kruha i žeđ vode, već slušanja riječi Božje” (Am 8,11).

TKO SU KROTKI? – Razmatranje Blaženstava

Trebamo biti gladni susreta s Bogom u molitvi, bilo u našoj osobnoj bilo u našem zajedničkom proslavljanju Boga. Po Njegovoj riječi i molitvi mi se susrećemo s Bogom. A od riječi susret (staroslavenski = sretenje) dolazi i riječ sretan. A rekli smo da blažen znači sretan. Dakle pravo blaženstvo je u svakodnevnom susretu s našim Bogom.

Pravednost o kojoj Isus govori jest sam Bog (Bog je Pravednost naša) ali i izvršavanje volje Božje. Ta pravednost nije usmjerena samo na naše potrebe. Mi smo ljudi skloni da tjeramo “svoju pravdu”. Biblijska je pravednost uključuje društvenu pravdu, “… bavi se traženjem čovjekova oslobođenja od ugnjetavanja, poboljšanje građanskih prava, pravde u sudstvu, poštenja u poslovnim postupcima I časti, u odnosima doma I obitelji. Tako se kršćani obvezuju da će biti gladni pravednosti u čitavoj ljudskoj zajednici a upravo je to ugodno pravednom Bogu.” (John Stott, Kršćanska kontra-kultura, str. 39).

Gladni i žedni pravednosti će se nasititi. Ako je naša težnja za Bogom i Njegovom pravednošću svakodnevna, svakodnevno ćemo zadovoljiti i potrebe duhovne gladi i žeđi. No, sit opet ogladni i napojen opet ožedni. Tako I naša duša neprestano čezne za Gospodinom.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

TKO SU KROTKI? – Razmatranje Blaženstava

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori