LGBT VJERSKA ZAJEDNICA U HRVATSKOJ

Odnedavno u Zagrebu djeluje nova vjerska zajednica koja se predstavlja kao Protestantska kapelanija te se poziva na Slobodnu anglikansku zajednicu iz Engleske.

Nakon našeg pismenog upita njihovom “nadbiskupu” u Engleskoj na koji način su primljena dvojica klerika, koja su ranije djelovala unutar Protestantske reformirane kršćanske crkve, u njihovo zajedništvo, odgovoreno nam je da sukladno njihovim kanonima prihvaćaju blagoslov istospolnog partnerstva. Također su se pozvali na čl. 4 njihovih  crkvenih kanona, koji omogućuje ređenje homoseksualaca, lezbijki, biseksualaca, transvestita i sl. te takve osobe imaju ista svećenička prava kao i heteroseksualne osobe.

Ova vjerska zajednica je izabrala i “nadbiskupa” za ovaj dio Europe, sa sjedištem u Beogradu.

Iako se ova vjerska zajednica predstavlja kao “Protestantska” i “Anglikanska”, radi se o manjoj zajednici koja nije u kanonskom niti euharistijskom jedinstvu niti s jednom provincijom Anglikanskog zajedništva odnosno GAFCON-a. U Republici Hrvatskoj nije registrirana niti ima pravni status vjerske zajednice.

Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj (jurisdikcija Reformirane episkopalne crkve SAD), koja je po GAFCON-u u euharistijskom jedinstvu s većinom anglikanskih provincija jedina je kao takva registrirana vjerska zajednica u Hrvatskoj te ima i Ugovor s Vladom Republike Hrvatske. Kao takva, vjerna je biblijskom nauku o spolnosti, braku i svećeničkom zvanju. Iako poštuje prava svih osoba da djeluju sukladno vlastitom svjetonazoru, opredjeljenju, odnosno orijentaciji, ista smatra da je kršćanski brak zajednica jednog muškarca i jedne žene te da svećenici ne mogu biti prakticirajuće LGBT osobe.

  • IPA

Odgovori