KINESKE VLASTI ZATVORILE PROTESTANTSKU CRKVU U PEKINGU

Peking (AsiaNews) – Nakon višegodišnje represije, kineske vlasti su prošle subote zatvorile Crkvu Shouwang, jednu od najvećih protestantskih kongregacija u Pekingu, zbog toga što se nisu registrirali kao “udruga građana”.

Vladini dužnosnici također su zatvorili sve podružnice crkve, zaplijenili njezinu imovinu i ispitali više od 20 članova.

Na dan zatvaranja članovi koji su pohađali biblijsku nastavu trebali su se sastati u 13 sati ali vlasti su odvele tridesetak članova u obližnju školu kako bi ih ispitali, uzeli osobne podatke te obavijestili ih da je crkva zatvorena.

Dužnosnici su također naredili pastoru Zhang Xiaofengu, da potpiše dokument u kojem se navodi da je Crkva “provodila aktivnosti kao neregistrirana udruga građana, što je u suprotnosti s Pravilnikom o vjerskim poslovima i Pravilnikom o registraciji i upravljanju društvenim organizacijama.”

Unatoč tim tvrdnjama, crkva Shouwang je podnijela zahtjev Uredu za etničke i vjerske poslove u Haidianu 2006. godine, ali je odbijena na temelju toga što njezin tadašnji župnik Jin Tianming (na slici) nije službeno postavljen od strane države.

U Kini, svećenici koji nisu potvrđeni od vlade ne smiju služiti u crkvama ali mnogi od njih još uvijek djeluju u neregistriranim crkvama.

Prema procjenama protestantskih crkava, više je ljudi povezano s podzemnim crkvama (80 do 90 milijuna) nego s vladinim “Trojnim patriotskim pokretom” (oko 20 milijuna). Inače, Trojni patriotski pokret je jedna od najvećih protestantskih udruženja u Aziji.

Vlasti su ciljale na crkvu Shouwang otkad ju je 1993. godine osnovao Jin Tianming i njegova supruga. Osim oduzimanja imovine vrijedne milijune dolara Jin i drugi članovi Crkve stavljeni su u kućni pritvor.

Zbog pritisaka vlade neki su članovi Crkve pobjegli iz Kine ili su se predali vlastima.

Zajednica je 2009. kupila zgradu od 1.500 četvornih metara za svoje djelatnosti, ali vlasti su sprječavale njeno korištenje.

Od 10. travnja 2011. zajednica se sastajala na mjestima na otvorenom, kao što su ceste i parkovi, stavljajući svoje članove u opasnost od uhićenja.

 

  • Anglican Ink
  • IPA

Odgovori