Možda rado čitate i slušate anglikanske svećenike i teologe a da i ne znate da su anglikanci

Mnogi pripadnici tzv. Crkava reformacijske baštine zaziru od liturgijske prakse, sakramentalne teologije, crkvene tradicije koja je prisutna u tzv. tradicionalnim protestantskim crkvama, posebice Anglikanskoj crkvi. No, u isto vrijeme rado čitaju anglikanske pisce, slušaju njihove propovijedi a da i ne znaju da se radi o pripadnicima Anglikanske crkve.

Evo, od mnogobrojnih, nekoliko njih koji su vam možda poznati:

John Wesley (1703.-1791.) – Iako je osnivač metodističkog pokreta koji je kasnije prerastao ua zasebnu denominaciju, Wesley je umro kao anglikanski svećenik.

George Whitefield(1714.-1770.) – anglikanski svećenik, zajedno s Johnom Weslyjem utemeljio metodistički pokret.

John Charles Ryle (1816.-190.) – anglikanski biskup. Njegovi se članci mogu naći u časopisu “Put života” i sl. 

Clive Staples Lewis (1898.-1963.) – anglikanac, apologeta i književnik. Na hrvatskom jeziku su objavljene njegove knjige “Kršćanstvo” (odnosno “Kršćanstvo nije iluzija”), “Pismo starijeg đavla mlađem”, “Problem boli”, a po njegovom djelu “Kronike iz Narnije” je snimljen i istoimeni filmski serijal.

Michael Green (1930.-2019.) – anglikanski svećenik, profesor, evangelizator. Na hrvatskom jeziku su objavljene njegove knjige Kako reći riješ, Crkvi s ljubavlju, Tko će pobijediti-Krist ili Sotona i sl.

John Stott (1921.-2011.) – anglikanski svećenik, nekadašnji ispovjednik engleske kraljice, profesor teologije, novozavjetničar. Na hrvatskom jeziku su objavljeni njegovi komentari na pojedine novozavjetne knjige (Novozavjetni komentari u izdanju Logosa), Kršćanska kontra – kultura i sl.

James I. Paker (1926.- ) – anglikanski svećenik, profesor. Njegova knjiga “Bogopoznanje” objavljena je na srpskom jeziku.

N.T. Wright (1948. – ) – anglikanski biskup, teolog, novozavjetničar. Na hrvatskom jeziku je nedavno objavljena njegova knjiga “Jednostavno kršćanin”.

Alister McGrath (1953. – )  – anglikanski teolog. Na hrvatskom jeziku su objavljene njegove knjige: “Nepoznati Bog i  “Uvod u kršćansku teologiju”

Nicky Gumbel (1955. – )  – svećenik anglikanske župe “Svetog Trojstva” u Londonu i utemeljitelj Alpha tečaja. Na hrvatskom su prevedene brojne njegove knjige poput “Životna pitanja”, “Odgovori na pitanja” i brojne druge.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori