“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati” – Razmatranje blaženstava (7)

Sedmo blaženstvo glasi: “Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati” (Mt 5, 9).

Ostala razmatranja blaženstava vidi ovdje.

Blago mirotvorcima

Blago mirotvorcima

Dosadašnja blaženstva nam govore o unutarnjem miru kojega postižemo, djelovanjem Duha Božjega, kada je u nama duh pokajanja, duh gladi za Božjom riječju, duh krotkosti, duh milosrdnosti i sl. Naše unutarnje duhovno stanje treba se reflektirati i prema vani, prema našim bližnjima pa i našim neprijateljima. Pokazatelj naše unutarnje duhovne smirenosti nije naše citiranje Biblije i poznavanje kršćanskih doktrina, već se ona manifestira u našim odnosima.

Ono što žalosti jest da se sve više, posebno na društvenim mrežama može vidjeti duh neprijateljstva, mržnje i netrpeljivosti, prema neistomišljenicima. A Isus nas poziva da budemo mirotvorci u društvu, odnosno da smo širitelji mira i pomirenja, kako u crkvi, tako i prema vani

Vidi i ovo: Kako ljubiti neprijatelje?

 Isus i ovoga puta od nas traži da slijedimo njegov primjer. On je pomiritelj Boga i čovjeka. On nas miri s Bogom po svojoj žrtvi. Zato Božja riječ i od nas traži da “težimo za mirom”, da trebamo “nastojati postići mir sa svim ljudima”, i da koliko do nas stoji “budemo u miru sa svima” (1 Kor 7, 15; 1 Pt 3,11; Heb 12, 14; Rim 12, 18).

Nakon uskrsnuća, Isus upućuje riječi svojim učenicima: “Mir vama”. Apostol Pavao govori da je Bog onaj koji nam daje mir koji “nadilazi svaki ljudski razum” (Filipljanima 4, 7). Dakle, Bog nam daje primjer, traži od nas da budemo mirotvorci, i daje nam mir u srca naša.

Isus, istina govori i o tome da će on biti i uzrok nemira, odnosno neprijateljskog odnosa prema nama, čak nekada i od naših samih ukućana (Mt 10, 34-36). No, to je nemir koji ne dolazi od nas. To je nemir onih koji nemaju mir Božji u svojim srcima u susretu s Riječju Božjom u njima se taj unutarnji nemir pokreće i prema van.

Mi se ne smijemo, poradi mira, odricati našega Gospodina, naših kršćanskih uvjerenja i sl. Na nama je, da u miru, svojim životima i svojim riječima svjedočimo onoga koga vjerujemo i komu služimo. A apostol Pavao nam govori: “Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima” (Rimljanima 12, 18). On nam ovo govori upravo zato što zna da nećemo uvijek moći utjecati na odnos drugih prema nama.

No, nažalost ima i takvih koji se nazivaju kršćanima a šire razne vrste nemira i neprijateljstava. To možemo svakodnevno vidjeti na društvenim mrežama, posebice grupama koje imaju nekakav kršćanski predznak. Napadi, omalovažavanje, vrijeđanje, diskreditiranje i sl., sve je to postalo uobičajeni način komunikacije onih koji tvrde da su sljedbenici Isusa Krista – Kneza mira.

Vidi i ovo: Znamo li što je kršćanska ljubav?

Zašto se to događa? Pa jednostavno zato što drugima dajemo, drugima pokazujemo ono što u srcu imamo. Ako imamo mir, širit ćemo mir, ako smo ispunjeni nemirom, širit ćemo nemir.

Mirotvorci su sinovi Božji, djeca Božja. Oni su pravi pokazatelj Boga u ovome svijetu jer svojim životima promoviraju kraljevstvo mira i pravde – dakle Kraljevstvo nebesko.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori