“Blago progonjenima zbog pravednosti” – Razmatranje blaženstava (8)

Osmo i posljednje blaženstvo glasi: “Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko” (Mt 5, 10).

Ostala razmatranja blaženstava vidi ovdje.

Blago progonjenima zbog pravednosti

Blago progonjenima zbog pravednosti

Primjetite da obećanje kraljevstva Božjega stoji uz prvo i posljednje blaženstvo. Blaženstva su poput duhovnih stepenica, stepenica kršćanskih vrlina po kojima se polako uspinjemo do cilja – Kraljevstva Božjega. Već na početku, na prvoj stepenici obećano nam je Kraljevstvo nebesko, no na posljednjoj stepenici konačno možemo biti sigurni da smo ga i zadobili. Zato o kraljevstvu Božjem govorimo kao onome koje je tu “sada ali ne još”. Ono jest obećanje i dar od Boga ali zahtjeva od nas i naše uspinjanje prema njemu.

Vidi i ovo: Hoće li mučeništvo zbližiti kršćane?

Nakon što Krist poziva svoje učenike na mirotvorstvo, otvoreno im govori da ih čeka i progonstvo. Prva je crkva dobro razumjela ovo blaženstvo. Kršćanstvo se u prvim stoljećima pokušalo ugušiti u krvi. No, kako je to rekao Tertulijan „Krv mučenika je sjeme novih kršćana“. Progonstvo i mučeništvo nije zaustavilo kršćanstvo već ga je još više ojačalo. Tako je bilo u prvim stoljećima kršćanstva kao i u stoljećima koja su dolazila. I danas slušamo i porastu kršćanstva upravo u zemljama gdje je ono progonjeno.

Prva nam stoljeća donose primjere nepokolebljivih progonjenih slugu Božjih koji su bili spremni svojim životom potvrditi vjernost Kristu. Osim znanih mučenika (Apostoli, Polikarp, Irenej i drugi) na stotine je neznanih kršćana koji su umirali u arenama, rastrgani od lavova ili su bili mučeni nekim drugim okrutnim metodama. No, Krista se ni u najvećim mukama nisu odrekli.

Danas kao da je došlo vrijeme kada se pojedini kršćani plaše osude društva ako se previše zalažu za kršćanske vrednote. Sjećam se kada sam kao mladi kršćanin upitao jednog vjernika nakon što je došao iz vojske (u kojoj u to vrijeme nije bilo poželjno isticati se kao vjernik) „Kako je bilo u vojsci? Jesi li imao problema kao vjernik?“. Odgovorio mi je: „ Ma nisam imao nikakvih problema. Nitko nije ni znao da sam kršćanin“.

Vidi i ovo: Crkva i ubijanje heretika

Bojimo se prozivanja, osude, omalovažavanja pa iz toga razloga ili zatajimo svoju vjeru, ili nismo dovoljno hrabri da se zalažemo za kršćanske vrednote u društvu.

Žalosna je činjenica da se određeni vjernici, pa čak i oni koji obnašaju određene službe u crkvi ili su crkveni intelektualci, otvoreno zagovaraju liberalne, antibiblijske i antikršćanske stavove, jer je to oportuno. Dakle žele biti prihvaćeni od društva. A mnogi su naši preci u vjeri bili progonjeni pa čak i svojim životom platili svoju vjernost evanđelju i evanđeoskim vrednotama. A današnje kršćanstvo se svega toga olako odriče.

Pravednost je sam Krist. Progonjeni radi pravednosti su progonjeni radi Krista. Isus će to pojasniti u nastavku ovoga blaženstva kada kaže: „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas…“ (Mt 5,11).

Istinsko življeno kršćanstvo uvijek će imati svoje progonitelje. Progonstvo nije neka iznimka već obilježje pravih kršćana. Zato je progonstvo i uključeno u blaženstva.

Autentični kršćani, oni koji to nisu samo imenom već koji žive svoju vjeru, i pored svih svojih uspona i padova, savjest su svijeta. Oni koji žele promovirati drugačije vrijednosti, suprotne svetopisamskim, na sve će se načine suprotstaviti kršćanima i kršćanstvu. Tome svjedočimo svakodnevno, kako na društvenim mrežama, raznim portalima i sl.

Ako ne možemo podnijeti prozivke, omalovažavanja i sl., kako bismo podnijeli ozbiljnija progonstva koja su prolazili kršćani kroz povijest, pa i danas u 21. stoljeću u pojedinim zemljama. Mnogi i danas ne samo da su progonjeni već svoju vjernost Kristu potvrđuju mučeničkom smrću.

Budimo vjerni Kristu bez obzira na sramotu, uvrede, klevete, progonstva različitih vrsta. Onima koji ustraju do kraja nagrada je velika – Kraljevstvo nebesko.

Autor: Biskup Jasmin Milić

 Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Naslovna fotografija: medjugorje-info.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori