Razmatranje blaženstava – 8 Isusovih pouka

U ovome članku možete naći linkove na razmatranje blaženstava. U prilogu je i video sa svim razmatranjima.

Razmatranje blaženstava

Razmatranje blaženstava

PRVO BLAŽENSTVO

 „Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko“ (Matej 5, 3)

U Isusovo vrijeme biti siromašan značilo je nemati ništa. Siromah je onaj koji je doista u materijalnoj potrebi. Takvi su siromasi tražili utočište u Bogu. Otuda i naša riječ „ubog“ ili kako Zagorci kažu „bogec“. Sva nada siromaha i njihovo utočište je u Bogu. Siromah je ponizan i potpuno ovisan o Bogu… Nastavi čitati ovdje.

DRUGO BLAŽENSTVO

Blago ožalošćenima, oni će se utješiti!” (Mt 5,4)

Ovo blaženstvo trebamo razumjeti u kontekstu prvoga. Duhovni siromah shvaća da nema svoje pravednosti, da ga grijeh vodi u propast. Istinski priznavatelj svoga stanja pred Bogom, tuguje zbog toga. On tuguje nad svojim grijehom jer dobro zna koliko njegov grijeh vrijeđa Božju svetost i kolika je cijena zbog toga morala biti plaćena – nevina krv Kristova… Nastavi čitati ovdje:

TREĆE BLAŽENSTVO

“Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju” (Mt 5,5).

Tko su krotki? Krotki su oni koji su blagi, ponizni, skromni, pažljivi, pristojni. Oni koji imaju samokontrolu, koji se ne prepuštaju ljutnji, gnjevu, koji ne hitaju da na zlo uzvrate zlim, koji nisu osvetoljubivi… Nastavi čitati ovdje.

ČETVRTO BLAŽENSTVO

 “Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!” (Mt 5,6)

Potreba za hranom i pićem temeljna je ljudska potreba. Nažalost, i danas u 21. stoljeću još uvijek se umire od gladi i žeđi. Dok jedni uživaju u izobilju, bacaju hranu, pitku vodu koriste za svoje luksuzne bazene i sl., drugi danima ne okuse ni koricu kruha niti popiju kap vode. Preko 16.000 djece dnevno umire od gladi… Nastavi čitati ovdje.

PETO BLAŽENSTVO

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe” (Mt 5,7). 

Vjerujem da ste u svome životu prolazili iskustva nepravde od strane određenih osoba prema vama. Posebno zna zaboljeti kada nam drugi, umjesto da nam barem zahvalnošću i ljubavlju uzvrate na našu dobrotu, ljubav i pomoć, postanu naši neprijatelji. Ljuti nas nepravda, ljuti nas ljudska zloća koja zaboravi dobro koje im je učinjeno. .. Nastavi čitati ovdje.

ŠESTO BLAŽENSTVO

“Blago čistima, srcem: oni će Boga gledati” (Mt 5,8)

Srce je u Bibliji često slika unutarnjeg čovjekovog stanja, čovjekovih osjećaja, misli i namjera. Srce je dakle slika naše duše. Za razliku od tijela, koje je propadljivo, prolazno i smrtno, naša je duša stvorena za vječnost. Vječnost u koju vjerujemo ima svoja dva stanja: vječnost u prisutnosti Božjoj gdje ćemo „gledati lice Božje“ i vječnost bez Boga, a to znači neprolazna odvojenost od vječne Ljubavi, od vječnog Dobra… Nastavi čitati ovdje.

SEDMO BLAŽENSTVO

“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati” (Mt 5,8)

Dosadašnja blaženstva nam govore o unutarnjem miru kojega postižemo, djelovanjem Duha Božjega, kada je u nama duh pokajanja, duh gladi za Božjom riječju, duh krotkosti, duh milosrdnosti i sl. Naše unutarnje duhovno stanje treba se reflektirati i prema vani, prema našim bližnjima pa i našim neprijateljima. Pokazatelj naše unutarnje duhovne smirenosti nije naše citiranje Biblije i poznavanje kršćanskih doktrina, već se ona manifestira u našim odnosima… Nastavi čitati ovdje.

OSMO BLAŽENSTVO

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko” (Mt 5,10)

Primjetite da obećanje kraljevstva Božjega stoji uz prvo i posljednje blaženstvo. Blaženstva su poput duhovnih stepenica, stepenica kršćanskih vrlina po kojima se polako uspinjemo do cilja – Kraljevstva Božjega. Već na početku, na prvoj stepenici obećano nam je Kraljevstvo nebesko, no na posljednjoj stepenici konačno možemo biti sigurni da smo ga i zadobili. Zato o kraljevstvu Božjem govorimo kao onome koje je tu “sada ali ne još”. Ono jest obećanje i dar od Boga ali zahtjeva od nas i naše uspinjanje prema njemu… Nastavi čitati ovdje.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Vidi i ovo: Osam blaženstava koje je Isus Izgovorio

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori