Što znači Isusova izjava “Ja sam svjetlost svijeta”?

Drugu Isusovu izjavu „Ja sam“ nalazimo u Evanđelju po Ivanu 8, 12: „Ja sam svjetlost svijeta“. Isus je izgovara u krugu Hrama, nakon zgode sa ženom koju su pismoznanci i farizeji doveli pred Isusa, tvrdeći da su je uhvatili u samom činu preljuba. Zahtijevali su da bude kamenovana, no nakon što je Isus rekao da, tko je bez grijeha prvi na nju baci kamen, svi su se razišli. Što se zapravo dogodilo? U susretu s Kristom, postali su svjesni svoje vlastite grješnosti i bezakonja. Krist ih je obasjao istinom o njima samima.

“Ja sam svjetlost svijeta”

Mi često govorimo o tami koja je oko nas. Tama stvara osjećaj neizvjesnosti, straha, nesigurnosti.. I upravo nas zato Isus poziva da u takvom svijetu donosimo svjetlo Njegovo. No, prije nego smo to u stanju učiniti, pozvani smo suočiti se s našom osobnom tamom.

Naš život bez Boga jest život u tami. U duhovnom smislu ne vidimo jasno put kojim hodimo, ne vidimo cilj pred nama. Ne vidimo ni opasnosti koje nam prijete. Tama nas jednostavno čini duhovnim slijepcima. Čak nam je i istina o sebi skrivena.

Vidi i ovo: Dolazi li do nas svjetlo Kristovo?

Kristovo svjetlo prodire u dubinu našega bića. Otkriva nam istinu o sebi, dakle našem vlastitom duhovnom stanju. Kada nas njegovo svjetlo obasja, tu nema uznositosti, duhovnog ponosa, umišljenosti da smo pravedniji ili svetiji od drugih. Kristovo svjetlo nam otkriva svu našu prljavštinu. A tamo gdje smo prljavi, valja nam se oprati. Isus je ujedno i izvor očišćenja naših grijeha.

Njegovo svjetlo nam jasno pokazuje put kojim nam je ići i cilj kojem nam je stići. Bez Krista smo, kako kaže jedna pjesma, lutali bez cilja. Koliko puta smo, vozeći se u mraku zalutali, skrenuli s puta, nismo prepoznali cestu koja nas je vodila do cilja. Bez Boga lutamo. Neke nam se ceste čine ispravne, ali nas vode u propast, u smrt. Zato Isus, poput svjetla dolazi kako bi nam put do cilja osvijetlio.

Vidi i ovo: Što je Krist mislio kada je rekao “Ja sam svjetlost svijeta”?

No, može se dogoditi i da kao vjernici poželimo opet sakriti se u tami. Ne vidimo sebe niti bližnje u Kristovu svjetlu, zalutamo u neke duhovne ćorsokake. Izgubimo dragocjeno vrijeme u lutanju To se događa kada se udaljimo od Izvora svjetla, od Krista.

Ali kada smo u zajedništvu s njim, sigurni smo. A to zajedništvo potvrđujemo tako da hodimo kao „djeca svjetla“ kako nam to kaže Pavao u Efežanima 5, 8). Tada ćemo i mi Kristovim sjajem svijetliti i drugima donositi Krista u tami njihova života. Amen!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Ostale članke na temu Isusovih izjava “Ja sam…” vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori