Križ, simbol ljubavi, pobjede, slave – Propovijed na Veliki petak

KRIŽ – LUDOST ILI SILA?

Veliki Petak usmjerava naše misli na križ. O križu kao sredstvu mučenja možda ne bismo nikada niti čuli, da Krist nije na njemu raspet. Što bismo mogli o križu pozitivno reći da nije bilo Kristova križa?  To prezreno gubilište odjednom postaje izvor spasenja, poruka Božje milosti, Božje ljubavi, Božjeg oproštenja. Apostol Pavao će reći:

“Bez sumnje, govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spašavamo sila je Božja”. (1 Korinćanima 1,18)…

Radosno nosim križ na svojim prsima. On mi nije nakit odnosno ukras već znak moje biskupske službe. Kada kažem da je to znak moje službe, to znači da je on trajni podsjetnik koga vjerujem, kome služim i koga naviještam – Raspetoga Krista. Križ je podsjetnik i svima koji ga vide na meni kakvu im poruku nosim – poruku križa. Znaju mi neki reći: “skrećeš pažnju na križ”. I dobro je da je tako, jer mi to i je cilj – da skrećem pažnju na poruku koju križ nosi.

Đavao mrzi križ. On zna da je na križu poražen i da je njegova vlast slomljena.

Nevjernici ne vole križ. On im smeta i zato ga žele ga ukloniti iz javnog prostora. Ne žele ga gledati. Zašto? Zato što križ nosi snažnu poruku, a oni tu poruku ne žele prihvatiti.

Postoje nažalost i vjernici koji ne razumiju kakvu poruku križ nosi. Ovih dana sam čuo jednoga propovjednika kako ismijava one koji nose križ i koji križ smatraju simbolom kršćanstva. Križ je, kaže on, sredstvo mučenja, pa bi to isto bilo kao da nosiš električnu stolicu oko vrata. Usput, to je omiljeni argument Jehovinih svjedoka protiv križa.

Vidi i ovo:

VELIKI PETAK – Strašni sud nad Bogom

Istina je da je križ bio strašno sredstvo mučenja i pogubljenja. Takav je bio i Isusov Križ. No, ako naša razmišljanja o Isusovu križu ostanu samo na tome da je to mjesto stradanja, patnje i smrti, tada nismo upoznali Krista u potpunosti. Tada je za nas Isus poput mnogih drugih koji su umrli na križu. No, Isusov križ je drugačiji od svih drugih križeva – jer je Isus drugačiji od svih smrtnika koji su na križu završili.

  1. Kristov je križ najljepši simbol ljubavi. Ta je ljubav potvrđena patnjom. Kada gledam križ, kada gledam raspetoga, kada vidim njegove probodene ruke koje raširene kao da me grle, ja gledam Ljubav. Isus, raspeti, raširenih ruku, kao da kaže: “gledaj, ovoliko te ljubim”.
  2. Kristov križ je mjesto pobjede. Bog oslobađa čovjeka od ropstva.  Smrt je pobijeđena, vlast đavla u životima onih koji su Krista prihvatili je pobijeđena.
  3. Križ je mjesto slave. Isus je proslavljen na križu. Njegovi ubojice su ga htjeli poniziti no Otac nebeski ga je proslavio.
  4. Križ je mjesto praštanja. Na križu Isus nije prestao propovijedati i praštati. On grli razbojnika pored sebe I daje mu život vječni. Kada god pogledam na križ on me podsjeća da je na njemu plaćena žrtva za sve moje grijehe. Mogu doći u pokajanju Kristu i znati da će mi on oprostiti svaki moj grijeh.
  5. Križ je najglasnija i najsnažnija propovijed, Križ je poziv na pokajanje.
  6. Križ je preduvjet uskrsne slave.

I puno toga drugoga je križ: mjesto nade, mjesto propovijedanja, i ono što je najvažnije mjesto spasenja!

Kristov križ ili privlači ili odbija. U kojoj si ti skupini?

Za one koji ne razumiju Kristovu žrtvu, njima je govor o križu – križ ludost. Ali za nas koji se spašavamo sila je Božja. Pavlu je križ centar njegova naviještanja. I zato će reći: “A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista…” (Galaćanima 6,14)

Biskup Jasmin Milić, Tordinci, 19.04.2019. (Veliki Petak)

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori