(VIDEO) Uskrsna poruka biskupa Jasmina Milića – 2019.

Dok pripremam Uskrsnu poruku koja bi trebala biti prožeta radošću, jer Uskrs jest događaj koji nas poziva na veliko veselje i radost, moje su misli kao i misli milijuna ljudi širom svijeta, usmjerene na tragediju koja je zadesila katedralu Notre Dame u Parizu. I dok sam sa žaljem pratio vijesti vezane za ovaj tužni događaj, posebno me se dojmila slika iz zraka koja pokazuje plamen iz crkve u obliku križa. Križ izranja iz ove tragedije i kao da nam u ovim danima Velikoga tjedna želi navijestiti jasnu poruku:

 

Križ je najljepši znak ljubavi, ljubavi potvrđene patnjom. Križ je najslavniji znak pobjede kojom Krist oslobađa čovjeka. Križ je najglasnija i najsnažnija propovijed kojom Bog poručuje čovjeku: „Pogledaj koliko te ljubim!“. Križ je poziv svima nama na pokajanje. Križ je preduvjet uskrsne slave!

Samo onaj tko je spreman pokloniti se veličanstvenoj Žrtvi na križu i sam ponijeti križ, može iskusiti i uskrsnu radost – radost koja dolazi nakon patnje, nakon što se čini da je sve uzalud, da je dobro poraženo, da je zlo pobjedilo.

I grob i pakao, i sve sile zla klicale su su nad, naizgled poraženim Kristom. No, njihova je radost kratko trajala. U uskrsno jutro kamen je pomaknut, smrt je poražena, tama je nestala, zlo je pobijeđeno. Krist je slavno ustao iz groba, te sve koji su križem privučeni k njemu, učinio pobjednicima.

O tome nam govori Sv. Ivan Zlatousti u svojoj uskrsnoj propovijedi:

„Krist uskrsnu i had se uruši! Krist uskrsnu i padoše demoni. Krist uskrsnu i raduju se anđeli. Krist uskrsnu i Život živi…“

Želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs sa željom da Uskrsli i živi Krist doista bude Život naš, i sada i dovijeka.
O Uskrsu, 2019.

Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori