Ja sam vrata

Što znači Isusova izjava “Ja sam vrata”?

Treća Isusova izjava glasi „Ja sam vrata“. Isus je dva puta izgovara u desetom poglavlju Ivanova evanđelja: „Ja sam vrata ovcama“ (Ivan 10, 7) i „Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se.“ (Ivan 10, 9).

JA SAM VRATA

Treća Isusova izjava glasi „Ja sam vrata“. Isus je dva puta izgovara u desetom poglavlju Ivanova evanđelja: „Ja sam vrata ovcama“ (Ivan 10, 7) i „Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se.“ (Ivan 10, 9).

Isus ove izjave izgovara u kontekstu svoga govora o sebi kao Dobrome Pastiru koji brine za svoje stado. Stado je sigurno u ovčinjaku ili toru. Tu je zaštićeno i čuvano od grabežljivaca, zaštićeno od hladnoće i svake druge opasnosti .

Vidi i ovo: Što znači Isusova izjava “Ja sam kruh života”?

Isus je „vrata ovcama“. Naime, pastir stada je znao, nakon što je stado ušlo u tor, leći na otvor ovčinjaka, cijelu noć tu spavati i tako svoje tijelo doslovno pretvarao u vrata. Time je štitio stado i bdio nad njim.

Ovčinjak o kojem Isus govori, imao je samo jedan ulaz, dakle jedna vrata. Samo se kroz ta vrata moglo ući u njega. Drugog ulaza nije bilo.

Krist je ulaz, Krist je „vrata“ u pravu spoznaju Boga. I ne samo to. Krist je ulaz u sigurnost spasenja. Čovjek, koji je bez Boga b izgubljen i osuđen na vječnu propast, svoj spas ima u Kristu. Krist je zato i došao na svijet da „nađe i spase“ izgubljene.

Kada Isus govori o sebi kao o vratima, dakle ulazu i sigurnost spasenja, on govori o sebi kao o jedinim vratima. Kako rekosmo, ovčinjak je imao samo jedna vrata. Drugog puta nije bilo, kao što ga nema ni po pitanju spasenja. Samo Krist i jedino Krist je vrata koja vode do prave spoznaje Boga odnosno do spasenja.

Vidi i ovo: “Što znači Isusova izjava “Ja sam svjetlost svijeta”?

Jeste li kada stajali ispred neke katedrale, dvorca ili druge znamenitosti i divili se izvanjskoj ljepoti? No, kada ste prošli kroz vrata, kada ste iznutra imali prilike biti u toj znamenitosti, doživjeli ste svu njezinu ljepotu, raskoš… To iskustvo je puno snažnije i puno značajnije od izvanjskog doživljaja.

Mnogi su izvanjski promatrači Isusa. Oni se čak njemu mogu i diviti, ali nemaju iskustva spoznaje Krista. Ne žele ili nemaju hrabrosti „ući“ kroz Njega, iskusiti svu ljepotu prisutnosti Božje.

Isus je i izlaz. I o tome nam govori Isus u kontekstu vrata. Isus je izlaz iz svih naših neizvjesnosti, straha, nevolja i nesigurnosti. Taj „izlaz“ nije izlaz od Njega, već „izlaz“ s Njim u različite životne situacije gdje on bdije nad nama kao Dobri Pastir a o čemu ćemo u nastavku našeg razmatranja više govoriti.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Naslovna fotografija: YouTube

Ostale članke na temu Isusovih izjava “Ja sam…” vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori