GAFCON U BOJKOTU!

Konzervativno krilo Anglikanske Crkve GAFCON donijelo je odluku o bojkotu Lambetske konferencije koja se održava sljedeće godine. Razlog tome je podupiranje istospolnih brakova među svećenstvom od strane Anglikanskog savjetodavnog vijeća i nadbiskupa od Canterburyja a koje se kosi s odredbom 1.10 Lambetske konferencije. Poseban problem za primase GAFCON-a predstavljaju biskupi koji su u istospolnoj zajednici a koji zahtjevaju da i njihovi partneri budu prisutni na Lambetskoj konferenciji. Za sada Canterbury, zbog mira u Crkvi, neće pozivati partnere homoseksualnih biskupa odnosno biskupica.

U lipnju 2018. godine, biskupi GAFCON-a okupili su se u Jeruzalemu i pozvali nadbiskupa od Canterburyja Justina Welbyja, “da ne poziva biskupe onih provincija koje podržavaju seksualne prakse koje su u suprotnosti s učenjem Svetog pisma i odluke 1.10 Lambetske konferencije iz 2008., osim ako se isti nisu pokajali zbog svojih postupaka i promijenili svoje odluke.”

Govoreći na skupu GAFCON-a ranije ovoga tjedna u Australiji, nadbiskup Foley Beach, predsjednik Vijeća GAFCON primasa, potvrdio je kako je Crkva Engleske odlučila ne pozivati partnere onih koji su u istospolnom partnerstvu ali da to također ne znači da je prestalo kršenje Lambetske odluke 1.10 iz 2008. godine kada je potvrđeno da je brak zajednica muškarca i žene.

Primasi GAFCON-a poslali su pismo nadbiskupu od Canterburyja Justinu Welbyju o svojoj namjeri bojkotiranja Lambetske konferencije 2020. godine.

Odgovori