Na današnji dan preminuo je Jean Calvin

Portrait of John Calvin (1509-64), French theologian and reformer (oil on canvas)Jean Calvin (1509.-1564.) je, uz Martina Luthera, najznačajnija osoba protestantske reformacije. Rođen je 10. srpnja 1509. u Noyonu (Picardija, Sjeverna Francuska)  Godine 1523. Jean Calvin odlazi u Pariz kako bi na poznatom učilištu Montaigu započeo studij teologije. Latinski je jezik učio kod glasovitoga pariškoga profesora  Mathurina Codiera.Na očev nagovor, Calvin napušta studij teologije te započinje studij prava u Orleansu i Bourgesu.   Za vrijeme studija prava Calvin se susreće s pristalicama reformacije. Stekavši doktorat iz prava, 1531. godine, odlazi u Pariz.

Oko 1533. godine Calvin doživljava tzv. iznenadno obraćenje (“Subita conversio”). Okolnosti njegova obraćenja nisu poznate. Calvin je svjedočio da se dugo opirao napasti da napusti katoličku vjeru, jer je imao poštovanje prema Crkvi. Nije se slagao s protestantima glede učenja o euharistiji pa je izbjegavao protestantske knjige. No krajem 1533. godine Calvin se deklarira protestantom.

CalvinInstitutioGodine 1536. Calvin u Bazelu objavljuje prvo izdanje glasovitih Institucija kršćanske religije na latinskom jeziku.Nedugo nakon objavljivanja Institucija, 1536. godine, Calvin je odlučio otići u Strassbourg kako bi se posvetio daljnjem studiju. Na putu je svratio u Ženevu, planiraju ondje odsjesti samo jednu noć, no Gullaume Farel,reformator koji je već od ranije djelovao na reformi Ženeve, uspio ga je zadržati u gradu i nagovoriti ga da mu pomogne u reformi. U Ženevi i upravo će tu biti središte njegova reformatorskog djelovanja.

Godine 1545. Calvin je sastavio Catechisme de l’Eglise de Geneve(Katekizam ženevske crkve), koji je kroz pitanja i odgovore obrazovao vjernike za prihvaćanje reformiranoga učenja.

Godine 1559. Calvin u Ženevi osniva teološku akademiju  koja je postala poznato teološko učilište za školovanje protestantskih teologa i propovjednika koji su djelovali širom tadašnje Europe. Calvin je za prvoga rektora akademije postavio Theodora de Bezea. Sam je Calvin doprinosio teološkom napretku akademije, kako svojim predavanjima, tako i spisateljskim radom, posebice komentarima Svetoga Pisma Staroga i Novoga zavjeta. Ova je akademija  temelj  kasnijega Ženevskoga sveučilišta.

Iscrpljen napornim radom i mnogim obvezama, “za koji bi trebalo još čitav jedan ljudski život” Jean Calvin umire 27. svibnja 1564. godine. Po svojoj vlastitoj želji, pokopan je bez oznake na grobu. Nije želio da njegov grob postane mjesto hodočašća. Njegov nasljednik bio je  Theodor Beza.

Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori