(VIDEO) “CRKVE” PO MJERI SIMPSONA

Internet je doista čudo današnjega vremena. Osim što ubrzava protok informacija, on je velika pomoć i onima koji na brzinu žele postati “nadbiskupi”, “biskupi”, “svećenici”, “pastori” i sl.

Nailazeći na web stranice koje nude, putem interneta, uslugu “zaređenja” za određene crkvene službe (naravno uz novčanu naknadu) za koju se može dobiti lijepo dizajnirani certifikat s imenom i prezimenom te službom koju ste odabrali klikom miša, mislio sam da se radi o nekoj šali. No, kad su se kod nas pojavile takve “crkve” na čijem se čelu nalaze “biskupi” i “nadbiskupi” koji su putem interneta “posvećeni”, shvatio sam da je stvar vrlo ozbiljna i da sam doista ostao u srednjem vijeku. Tko još danas ima vremena završavati propisane studije, dokazati se u svojoj službi ili okupljati vjernike na crkvena bogoslužja, kada se sve može odraditi putem interneta. I kad se jednom stekne zvanje “nadbiskupa” ili “biskupa ” (zašto ne i pape?), tada kao iPhone “biskup” možete “zarediti” nove “propovjednike”, “đakone” i “prezbitere”, kako na to pozva jedan značajan dr. (doktor) i lider progresivne “vjerske zajednice” u Hrvatskoj, dajući intervju poznatoj i uglednoj hrvatskoj novinarki, Ivani Ribar.

63130028_963921630444699_4716027842247262208_n.jpgTo dakako omogućuje svima onima, progresivnima i modernima, posebno ukoliko se zalažu za gay brakove, zaređenje LGBT osoba te za pravo žene na abortus, odnosno svima onima koji žele biti iPhone “svećenici”, da na vrlo brz i efikasan način postignu svoj cilj.

Razmišljajući o ovim, novim mogućnostima, sjetih se crtića u kojem i Homer Simpson koristi blagodati interneta te klikom miša postaje “svećenik”. Ukoliko ste zainteresirani, evo kako to izgleda: ispunite obrazac putem interneta, isprintajte si kolar (vjerojatno možete i reverendu i ostalu liturgijsku odjeću, ali pretpostavljam da je to skuplje) i možete se predstavljati crkvenom službom koju ste odabrali. Uostalom, pogledajte videozapis:

Svi, kojima je tradicionalni način crkvenosti i postavljanja u crkvene službe zastario, neka nam se jave i uputit ćemo ih na progresivne “crkve” gdje će brže i lakše doći do svoga cilja.

Biskup Jasmin Milić

 

Odgovori