(VIDEO) ISUS JE NAŠ PASTIR DOBRI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

JA SAM PASTIR DOBRI

Četvrta Isusova izjava „Ja sam“ glasi „Ja sam Pastir Dobri“ (Iv 10, 11)

Odnos pastira i stada bio je veoma dobro poznat Isusovim slušateljima. Pastiri su živjeli za stado i od svoga stada. Oni su stadu darivali ljubav, hranu, zaštitu, toplinu, zdravlje, a stado je za uzvrat svome pastiru darivalo mlijeko i vunu.

Kada Isus kaže da je Dobri Pastir, on sebe otkriva kao ispunjenje starozavjetnih proročanstava o dolazećem Mesiji koji će biti Pastir svoga naroda, ali isto tako se otkriva i kao sam Bog.  Stari zavjet na više mjesta govori o Bogu kao Pastiru.

U Ezekielu 34 poglavlju, na poseban se način obrađuje tema Boga kao dobroga i pravednoga Pastira. U 16 retku navedenoga poglavlja, Bog sam govori: „Sam ću pasti ovce moje i sam ću im dati počinka-riječ je Jahve Gospoda. Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom – past ću ih pravedno“.

Upravo je to Isus, utjelovljeni Bog među nama, učinio.

  • Ako je tvoja duša gladna, prazna, znaj da nam Isus daje svoju Riječ kojom se duše naše hrane. Onima koji u Isusu pašu nalaze, ništa im neće nedostajati, kako to kaže kralj David u 23 psalmu, prvi redak.
  • Ako se osjećaš umoran pod teretom grijeha, ako se osjećaš nesiguran, ne vidiš budućnost, ne osjećaš životnu radost, nemoj se prepustiti takvim osjećajima. U Isusu je odmor, mir, spokojstvo, sigurnost, nada, budućnost. Isus poziva umorne i opterećene da dođu k njemu i On će ih odmoriti. (Mt 11, 28)
  • Ako lutaš, tražiš smisao i cilj života i još uvijek se osjećaš izgubljen znaj da je Krist došao naći i spasiti izgubljene. On poput Dobroga Pastira traga za tobom, izgubljenom ovčicom, uzima te u naručje i dovodi pod svoje vodstvo i zaštitu. Kada On vodi, put nam je siguran i cilj dostižan.
  • I kada, kao kršćani zalutamo, On nas ne ostavlja već traga za nama i vraća nas u svoj Dom jer nas ljubi, jer mu je stalo do nas.
  • Kada smo ranjeni, kada osjećamo fizičku ili duševnu bol, Krist je naš Liječnik. On povija naše rane, okrjepljuje nas nemoćne. Ne predaj se očaju, tugovanju nad sobom i osjećaju nemoći. Prizovi Dobroga Pastira da zagrli svojim iscjeljujućim zagrljajem.
  • Ako se osjećaš snažan i jak, nemoj misliti da ne trebaš Krista. Sami u svojoj snazi ne možemo ustrajati. On je zapravo naša snaga i jakost.

Toliko blagoslova imamo od našega Dobroga Pastira. Prepustimo se Njegovom vodstvu, Njegovoj zaštiti, Njegovoj brizi za nas i naši koraci bit će sigurni. Ništa nas neće uspjeti oteti iz naručja našega Dobroga Pastira.

Biskup Jasmin Milić

Povezani članci:

ŠTO ZNAČI DA JE ISUS KRUH ŽIVOTA? – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE SVJETLOST SVIJETA – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS – VRATA KOJE VODE U ŽIVOT VJEČNI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori