ODRŽANA SKUPŠTINA ACNA!

Od 17. do 19. lipnja Plano (Texas) bio je domaćin Skupštine Anglikanske crkve Sjeverne Amerike. Ovoj skupštini prisustvovao je i predstavnik Zbora europskih anglikanskih biskupa (European Council of Anglican Bishops) primus John Fenwick iz Engleske koji za IPA-u javlja novosti.


Primasu provincije preuzvišenom Foley Beachu izglasan je i drugi mandat što znači da će predstavljati provinciju sljedećih pet godina. Iako su neki sumnjali da će nadbiskup prihvatiti drugi mandat jer kao predsjednik GAFCON-a ima manje vremena za djelovanje unutar same provincije on je osobno izjavio da je spreman vršiti obje službe istovremeno na dobrobit Anglikanske Zajednice i provincije Sjeverne Amerike.

1Q6A1138.jpg
Molitva za primasa Foleya Beacha (izvor: anglicanchurch.net)

Tom prigodom predstavljena i nova Knjiga zajedničkih molitava koja je upravo odobrena od biskupskog vijeća te će se uskoro nalaziti u mnogim crkvama diljem provincije. Zanimljivo je da nova Knjiga zajedničkih molitava nije korištena prilikom euharistijskih bogoslužja tijekom susreta jer okupljeni narod kao i mnogi klerici još nisu dobro upoznati s njom. Nova Knjiga zajedničkih molitava Anglikanske crkve Sjeverne Amerike dostupna je na internetu.

1Q6A1098.jpg
Okupljeni su dobili primjerke nove Knjige zajedničkih molitava koju krasi jeruzalemski križ a koji podsjeća na Jeruzalemsku deklaraciju (izvor: anglicanchurch.net)

Došlo je i do promijene kanona same provincije od kojih je najvažnije spomenuti onaj koji se tiče van-provincijskih misija. Naime, po novoj odredbi Anglikanska crkva Sjeverne Amerike više neće misijski djelovati na onim područjima gdje već postoji crkva s kojom je u punom zajedništvu. To se posebno odnosi na zemlje Afrike ali čini se da će isto biti primijenjeno i na Europu što bi omogućilo osnivanje nove provincije.

Primus John Fenwick se tom prilikom susreo i s Predsjednikom bogoslovije Trinity School for Ministry kako bi predstavio Europsko anglikansko teološko učilište (European Anglican Theological Seminary – EATS) koje je prošle godine od Zbora europskih anglikanskih biskupa osnovano u Hrvatskoj a koje ima za cilj povezati sve bogoslovije konzervativnih anglikanskih crkava u Europi te omogućiti jedinstven program obrazovanja budućih svećenika. Suradnja između Trinity School for Ministry i European Anglican Theological Seminary donijela bi veću pokretljivost studenata i bogoslova. Podsjetimo da EATS već ima suradnju s Reformiranim episkopalnim učilištem i zajednički kurikulum.

Skupština je zaključena euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup provincije Jugoistočne Azije preuzvišeni Moon Hing.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s