ODRŽANA SKUPŠTINA ACNA!

Od 17. do 19. lipnja Plano (Texas) bio je domaćin Skupštine Anglikanske crkve Sjeverne Amerike. Ovoj skupštini prisustvovao je i predstavnik Zbora europskih anglikanskih biskupa (European Council of Anglican Bishops) primus John Fenwick iz Engleske koji za IPA-u javlja novosti.


Primasu provincije preuzvišenom Foley Beachu izglasan je i drugi mandat što znači da će predstavljati provinciju sljedećih pet godina. Iako su neki sumnjali da će nadbiskup prihvatiti drugi mandat jer kao predsjednik GAFCON-a ima manje vremena za djelovanje unutar same provincije on je osobno izjavio da je spreman vršiti obje službe istovremeno na dobrobit Anglikanske Zajednice i provincije Sjeverne Amerike.

1Q6A1138.jpg
Molitva za primasa Foleya Beacha (izvor: anglicanchurch.net)

Tom prigodom predstavljena i nova Knjiga zajedničkih molitava koja je upravo odobrena od biskupskog vijeća te će se uskoro nalaziti u mnogim crkvama diljem provincije. Zanimljivo je da nova Knjiga zajedničkih molitava nije korištena prilikom euharistijskih bogoslužja tijekom susreta jer okupljeni narod kao i mnogi klerici još nisu dobro upoznati s njom. Nova Knjiga zajedničkih molitava Anglikanske crkve Sjeverne Amerike dostupna je na internetu.

1Q6A1098.jpg
Okupljeni su dobili primjerke nove Knjige zajedničkih molitava koju krasi jeruzalemski križ a koji podsjeća na Jeruzalemsku deklaraciju (izvor: anglicanchurch.net)

Došlo je i do promijene kanona same provincije od kojih je najvažnije spomenuti onaj koji se tiče van-provincijskih misija. Naime, po novoj odredbi Anglikanska crkva Sjeverne Amerike više neće misijski djelovati na onim područjima gdje već postoji crkva s kojom je u punom zajedništvu. To se posebno odnosi na zemlje Afrike ali čini se da će isto biti primijenjeno i na Europu što bi omogućilo osnivanje nove provincije.

Primus John Fenwick se tom prilikom susreo i s Predsjednikom bogoslovije Trinity School for Ministry kako bi predstavio Europsko anglikansko teološko učilište (European Anglican Theological Seminary – EATS) koje je prošle godine od Zbora europskih anglikanskih biskupa osnovano u Hrvatskoj a koje ima za cilj povezati sve bogoslovije konzervativnih anglikanskih crkava u Europi te omogućiti jedinstven program obrazovanja budućih svećenika. Suradnja između Trinity School for Ministry i European Anglican Theological Seminary donijela bi veću pokretljivost studenata i bogoslova. Podsjetimo da EATS već ima suradnju s Reformiranim episkopalnim učilištem i zajednički kurikulum.

Skupština je zaključena euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup provincije Jugoistočne Azije preuzvišeni Moon Hing.

Odgovori