(VIDEO) ISUS JE USKRSNUĆE I ŽIVOT – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

Peta Isusova izjava Ja sam glasi „Ja sam uskrsnuće i život“. Isus ju je izgovorio na grobu svoga prijatelja Lazara i zapisana nam je u evanđelju po Ivanu 11, 25.Ovaj nam događaj otkriva emotivnog Isusa. Iz konteksta se da jasno vidjeti kako mu je Lazar, zajedno s njegovim sestrama, Marijom i Martom bio veoma blizak. Njihov je dom bio dom u koji je Isus često navraćao. Bili su mu prijatelji. Kada je Lazar obolio, došli su glasnici da mu jave tu vijest. Oni prenose poruku njegovih sestara: …onaj koga ljubiš, bolestan je“ (Ivan 11, 3).

U međuvremenu Lazar umire. Isus dolazi do njegova doma gdje ga čekaju Lazareve sestre, za koje riječ kaže također da ih je Isus volio (Ivan 11, 5). Marta pomalo i prigovara Isusu: „Gospodine, da si bio ovdje, moj brat ne bi umro“, ali isto tako svjedoči i vjeru „..što god zaišteš od Boga, dat će ti“. (Ivan 11, 21-22). I tada Isus izgovara ove značajne riječi: „Ja sam uskrsnuće i život“.
Smrt dakle pred Isusom nema posljednju riječ jer je Isus onaj koji život daje. On ima moć dati, sačuvati i oduzeti. Bez njega smo iako fizički živi, duhovno mrtvi. S njim i nakon fizičke smrti jesmo zapravo živi.
Isus je naglasio da je i Uskrsnuće i Život. Uskrsnuće je preobražaj, obnova, vraćanje u prvotno stanje. Uskrsnuće će obnoviti naša smrtna tijela da više ne budu propadljiva i smrtna. Samo takva, mogu iskusiti puninu života, života vječnoga za koji smo stvoreni.
Da bismo doista iskusili Uskrsnuće u život vječni, moramo imati jaku povezanost sa Životom, odnosno s Isusom. Isus nam nudi puno više od odnosa Bog – čovjek. Isus nam nudi prijateljski odnos.
Isusu je fizička smrt njegovog prijatelja Lazara teško pala. Zaplakao je. Drugi su to prokomentirali: „Gle, kako ga je ljubio“ (Ivan 11, 36). No, Isus svoje prijatelje ne ostavlja. Neće ni nas ostaviti u vječnoj smrti. Jednoga dana prozvat će i naše ime. Obnovit će nas, preobraziti za vječnost i povesti u svoj dom.

Biskup Jasmin Milić

Povezani članci:

ŠTO ZNAČI DA JE ISUS KRUH ŽIVOTA? – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE SVJETLOST SVIJETA – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS – VRATA KOJE VODE U ŽIVOT VJEČNI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE NAŠ PASTIR DOBRI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

 

Odgovori