IGNACIJE ANTIOHIJSKI – Biskup i mučenik koji je želio umrijeti za Krista

970px-Ignatius_of_Antiochie,_poss._by_Johann_Apakass_(17th_c.,_Pushkin_museum)Danas je spomendan sv. Ignacija, biskupa Antiohije i mučenika. Djelovao je u II. stoljeću po Kristu.

Za vrijeme progonstva  kršćana od strane cara Trajana (između 98. i 117.), Ignacije je uhićen i osuđen na smrt.  Odveden je u Rim gdje je, zajedno s drugim kršćanima trebao biti bačen divljim zvijerima.  Iako je bilo pokušaja od strane kršćana da ga izbave iz zatočeništva, on se tome protivi, jer je njegova najveća želja da podnese mučeničku smrt radi Krista. O tome piše u svojoj poslanici iz Smirne rimskoj kršćanskoj zajednici:

»Pišem svim Crkvama i poručujem svima da rado umirem za Boga ako me vi ne spriječite. Pozivam vas da mi ne iskazujete svoju naklonost u nezgodan čas. Pustite me da budem hrana zvijerima, po kojima mogu susresti Boga. Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov. Zazivajte Krista za mene da pomoću tih zvijeri budem žrtva Bogu. Ništa mi neće koristiti draži svijeta niti kraljevstva ovoga vijeka. Bolje mi je umrijeti da se sjedinim s Isusom Kristom nego kraljevati svom zemljom. Tražim onoga koji je za nas umro. Onoga hoću koji je za nas uskrsnuo. Nadolazi čas moga rođenja. Oprostite mi, braćo, ne kratite mi da zadobijem život, ne želite da ostanem u smrti. Onoga koji želi biti Božji ne predajte svijetu i ne zavodite ga zemaljštinom. Pustite me da doprem do čistog svjetla. Tek kad stignem tamo, bit ću čovjek. Priuštite mi da budem sljedbenik muke svoga Boga. Tko njega ima u sebi, neka shvati što hoću, i neka ima sućuti prema meni znajući što me muči. Knez ovoga svijeta hoće me oplijeniti i preokrenuti moje osjećaje prema Bogu. Neka mu nitko od vas koji ste tamo ne pomogne. Radije budite uz mene, to jest uz Boga. Nemojte govoriti o Isusu Kristu, a čeznuti za svijetom. Neka ne bude u vas zavisti. I ako vas ja, kad dođem k vama, budem drugačije nagovarao, ne slušajte me. Vjerujte radije onome što vam sada pišem. Živ vam pišem želeći umrijeti. Moja je požuda raspeta i u meni nema vatre koja teži za zemaljskim, nego je u meni živa voda koja u mojoj unutrašnjosti žubori i iznutra govori: ’Dođi k Ocu!’ Ne raduje me propadljiva hrana ni naslade ovoga života. Želim Božji kruh, a to je tijelo Isusa Krista od roda Davidova, a za piće želim njegovu krv, a to je nepropadljiva ljubav. Ne želim živjeti među ljudima, a to će se dogoditi ako vi to budete htjeli. Dajte, i vi tako želite da bi i vas Bog želio. To vas molim s ovih nekoliko redaka; vjerujte mi, Isus Krist će nam pokazati da govorim istinu. On je usta koja ne varaju, kojima je Otac istinito progovorio. Molite za mene da ga postignem. Ne pišem vam po tjelesnom nadahnuću, nego po Božjoj volji. Ako budem trpio, znači da mi dobro želite; ako budem oslobođen, znači da me mrzite.«

U Rim je stigao najvjerojatnije 107. godine te bačen divljim zvijerima. Predaja kaže da dok su mu zvijeri kidali meso, on je sazivao ime Isusovo za koje je govorio da ga se ne može riješiti jer mu je urezano u srce.

Ignacije antiohijski prvi je upotrebio termin “Katolička crkva” u smislu jedne, sveopće Crkve koju čine različiti narodi na svim krajevima svijeta, pozivajući tako na njezino jedinstvo. Isto tako je snažno naglasio zajedništvo crkve okupljene oko biskupa.  O tome piše u poslanici Efežanima: »Gdje se pokazuje biskup, ondje mora biti i zajednica, kao što se i ondje gdje se nalazi Isus Krist nalazi i katolička Crkva.”.

Neka nas primjer i svjedočanstvo vjere sv. Ignacija antiohijskog nadahne i u našem slijeđenju Krista.

  • IPA

Odgovori