CRKVA ENGLESKE NE PRIZNAJE “GAY BRAKOVE”

 

CRKVA ENGLESKE – “Spolni odnosi izvan braka smatraju se padom od Božjega nauma”, tako se izjasnila Crkva Engleske 2004. godine. U dokumentu “Uvod u istospolni brak” iz 2013. godine ova Crkva je potvrdila da iako se civilna partnerstva mogu sklapati i među homoseksualnim partnerima njihova partnerstva i dalje se ne mogu smatrati brakom.

Kako je Velika Britanija 2019. godine proširila zakon o civilnom partnerstvu i na heteroseksualne partnere koji žele stupiti u takvu zajednicu, Crkva Engleske reagirala je službenim uputama pod nazivom “Civilna partnerstva – za homoseksualne i heteroseksualne partnere”. U tom dokumentu Crkva Engleske tvrdi kako za nju nije moguće bezuvjetno prihvatiti civilna partnerstva kao ona koju reflektiraju crkveno učenje o braku. Ova Crkva po svojim kanonima priznaje svećeničko ređenje kako muškarcima tako i ženama, oženjenima i udanima, ali ne dopušta ređenje homoseksualnim osobama koje odbijaju život u celibatu. Dakle, svećenici i svećenice smiju biti u istospolnom civilnom partnerstvu ali budući da nisu u braku ne smiju biti spolno aktivni.

Naravno, isto tako stoji i za kandidate za episkopat. Iako im je omogućeno civilno partnerstvo njihova zajednica se ne može smatrati brakom a time se ne može vršiti niti bračna dužnost po Božjim uredbama.

  • Catholic Herald
  • Church of England

Odgovori