ČIJA JE REFORMATSKA CRKVA U KOROĐU? – Priopćenje za javnost Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

U subotu, 25. siječnja 2020. godine, u emisiji Hrvatske televizije “Zajedno u duhu” prikazan je prilog o djelovanju Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj. Između ostaloga, predstavljena je i crkva u Korođu kao “Crkva Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj”.

Iako je trenutno Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj u posjedu Reformatske župe u Korođu, ista je apsolutno vlasništvo Reformatorsko-reformatske crkvene općine u Korođu a koja je organizacijski oblik Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj a ne, kako se moglo zaključiti iz navedenoga priloga, Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj.

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj već dugi niz godina tvrdi kako je ona “legitimna crkva”, da se ona, nakon osamostaljenja od Reformatske kršćanske crkve u Jugoslaviji ustrojila 1993. godine, pa je time i njezina pravna sljednica, smatrajući Reformatsku kršćansku crkvu Mađara u Hrvatskoj “novom crkvom”, “raskolničkom” i sl.

No, istina je potpuno drugačija, a što je svojom, za sada nepravomoćnom presudom potvrdio i Trgovački sud u Osijeku ustvrdivši da je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj pravni sljednik Reformirane kršćanske crkve iz Jugoslavije a da je Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj nova vjerska zajednica osnovana od strane gospodina Endre Langha 1999. godine.

Dakle, crkva u Korođu koja je predstavljena u emisiji HRT-a-a “Zajedno u duhu” 25. siječnja 2020. godine, vlasništvo je Reformatorsko-reformatske crkvene općine Korođ koja je organizacijski oblik Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj a ne Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, kako je predstavljeno u navedenoj emisiji.

 János Kopácsi Kettős 

Biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

Pročitati također: REFORMIRANA KALVINSKA ILI REFORMATSKA CRKVA MAĐARA-IZRAVNI SLJEDNIK REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE?

Reformatska kršćanska crkva Mađara je pravni sljednik Reformirane kršćanske crkve

Foto: Đuro Karalić (preuzeto sa stranice press032)

Odgovori