Spomendan braće sv. Ćirila i Metoda, slavenskih misionara

Danas se, sukladno kalendaru pojedinih protestantskih crkava pa tako i Protestantske reformirane kršćanske crkve obilježava spomendan sv. braće Ćirila i Metoda.

Molitva dana:

Bože, po svetoj braći Ćirilu i Metodu prosvijetlio si slavenske narode svjetlom evanđelja. Daj da svim srcem prihvatimo tvoj nauk te budemo narod ujedinjen u pravoj vjeri i ispovijedanju tvoga imena. Amen.

Braća Ćiril (pravo ime Konstantin, ime Ćiril uzeo je nakon zaređenja. Sveti Ćiril grč.Κύριλλος ; 826./827. – 14. veljače 869.)  i Metod (Sveti Metod grčkiΜεθόδιος ; 815. – 6. travnja 885.), obojica su rođena u Solunu. Poznati su i kao Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli.

Metod je bio upravitelj jedne arhontije u istočnoj Makedoniji, dok je Ćiril, odgojen na carskom dvoru, nakon završenih filozofskih i teoloških studija postavljen za bibliotekara Svete Sofije u Carigradu i učitelja filozofije na carigradskoj visokoj školi.

Kad su zatraženi biskupi i svećenici koji će propovijedati kršćansku vjeru na slavenskom jeziku, Bizant je poslao njih. Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo (glagoljicu iz koje kasnije nastaje ćirilica) i na jezik makedonskih Slavena iz okolice Soluna preveli su najnužnije crkvene knjige. Na taj su način stvorili prvi slavenski književni jezik i postavili temelje slavenskoj književnosti.

Uspjeh njihove misije njemački kler nije pozdravio te protiv slavenskih misionara počinju podmuklu borbu.

Papa Hadrijan u slavenskim misionarima vidi dobre pomagače u borbi protiv osiljenih i neposlušnih njemačkih nadbiskupa i njihova suverena te ih svečano prima.

U Rimu se Ćiril razbolio i uskoro kao redovnik umire. Sahranjen je u crkvi sv. Klementa, gdje je i danas sačuvan njegov grob.

Metod nastavlja rad u Panoniji i Moravskoj, no njemački biskupi ga osuđuju i bacaju u tamnicu, gdje je ostao 2,5 godine. Godine 873. Metod je na papin nalog pušten iz tamnice, ali je slavenska liturgija zabranjena. Ipak, Papa Ivan VIII. potvrdio je slavensko bogoslužje bulom Industriae tuae iz 880. godine.

Metod prevodi u Moravskoj na slavenski jezik Bibliju. Nakon njegove smrti u Moravskoj je zabranjena slavenska liturgija.

Prijevodom liturgijskih i biblijskih knjiga udarili su Ćiril i Metod temelje slavenskoj pismenosti.

Rimokatolička crkva nakon reforme kalendara obilježava blagdan Sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja  a Pravoslavna crkva ga obilježava 11. svibnja po Julijanskom odnosno 24. svibnja po Gregorijanskom. Protestantske crkve koje obilježavaju spomendan na ove “slavenske apostole” drže se stare kalendarske tradicije te ga obilježavaju 14. veljače na dan smrti sv. Ćirila.

Izvor: Wikipedija

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori