Susret starca Šimuna s Kristom u Hramu – Prikazanje Gospodnje

Susret starca Šimuna s malenim Kristom u Hramu jest susret u kojem onaj koji iščekuje nadu Izraela, ima taj blagoslov da ga i primi u svoje ruke.  Tako nastaje i predivna himna koju je starac Šimun izrekao:

Sad otpuštaš slugu svojega,Gospodaru,
po riječi svojoj,u miru!
Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,
koje si pripravio pred licem svih naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga izraelskoga.
Luka 2,29-32

Prikazanje djeteta događalo se po Mojsijevu zakonu 43. dana nakon obrezanja muškog djeteta kada se žena smatrala očišćenom. Tom prilikom svećenici su zapravo blagoslovili rodilju i posvećivali prvorođenog sina. Roditelji su za uzvrat darovali janje mlađe od godine dana ili mlađu golubicu, ovisno o materijalnim mogućnostima. Tako je bilo i u Marijinu slučaju, a kao što je sve u vezi Isusa prorečeno u Starom zavjetu, tako je prorečen i ovaj događaj: „I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite“, čitamo u Malahiji 3, 1.
I ako skroman, ovaj prizor spada u najveličanstvenije događaje povezane s Kristovim ovozemaljskim životom. Kralj nad kraljevima po kome je sve stvoreno dolazi u svoj Hram kao maleno djetešce. Od mnogih neprepoznat, ali ne i od svih. Tu su oni koji iščekuju, koji će u Kristu prepoznati iščekivanu nadu.

Više o tome susretu poslušajte u propovijedi biskupa Jasmina Milića u priloženom videu:

Odgovori