NOVI NADBISKUP CRKVE UGANDE

Preuzvišeni Stephen Kaziimba Mugalu, u nedjelju 1. ožujka, u katedrali svetog Pavla, ustoličen je kao deveti nadbiskup Crkve Ugande. U šarolikoj ceremoniji prisustvovalo je više od 3000 ljudi, uključujući predsjednika, političke vođe, poslovne vođe i sve biskupe Crkve Ugande. Služba ustoličenja kombinirala je tradicionalne anglikanske himne s tradicionalnim pjesmama Istočnoafričkog preporoda.

Dekan provincije, prečasni Jackson Nzerebende, predsjedao je službom ustoličenja prema Ustavu i kanonima Crkve Ugande. Nazočio je i preuzvišeni Henry Luke Orombi, 7. nadbiskup crkve Ugande.

Sudjelovalo je i deset nadbiskupa (primasa) drugih provincija Anglikanskog zajedništva koji su održali prigodne govore  (Burundi, Brazil, Kongo, Engleska, Kenija, Nigerija, Ruanda, Južni Sudan, Sjeverna Amerika, Tanzanija – zajedno s drugim anglikanskim biskupima iz Kenije, Konga, Ruanda, Tanzanija, Burundi, Južna Afrika, Australija, Sjedinjene Američke Države i Engleska.)

nadbiskup2.jpg

Propovijedao je preuzvišeni Foley Beach, predsjednik Vijeća primasa Gafcona i nadbiskup Anglikanske crkve u Sjevernoj Americi. Propovijed je temeljio na Ivanu 20,19-31. Nadbiskup Beach napomenuo je da je prvo što je uskrsli Gospodin Isus učinio jeste da je poslao svoje učenike u misijski rad: “Kao što je Otac poslao mene, tako i ja šaljem vas.” Zaključio je da Isus šalje nadbiskupa Kaziimbu – i sve kršćanske vođe – na isti način. Kao što je Otac poslao Isusa, tako i Isus šalje novog nadbiskupa u službu.

Novi nadbiskup je postavio prioritete svog mandata citirajući Jeremiju 17,9-10. Pozvao je na potpuno obraćenje zemlje. Obvezao se ispuniti “Viziju 2025”, odnosno “naviještati Evanđelje u skladu s Kristovim nalogom za stvaranje novih učenika”. “Kad to učinimo, vjerujem da ćemo vidjeti svoju viziju ispunjenom. Vidjet ćemo da Crkva Ugande postaje brzo rastuća održiva crkva s Kristom u središtu”. Rekao je da će naglašavati biblijski oblik braka, podržavati obrazovanje dječaka i djevojčica te pokrenuti TV stanicu Crkve Ugande.

Canterburyjski nadbiskup bio je prisutan kao primas (i nadbiskup) cijele Engleske te je uz ostale primase održao kratki pozdravni govor. Crkva Ugande je zabrinuta djelovanjem nadbiskupa Canterburyja zbog njegova zalaganja za promociju homoseksualnosti i istospolnih zajednica. Posvetio je gay biskupa u Engleskoj, pozvao gay i lezbijske biskupe na nadolazeću Lambetsku konferenciju te je promicao priznavanje istospolnih zajednica u crkvi, školama i društvu. Iz tih razloga Crkva Ugande neće prisustvovati Lambetskoj konferenciji ove godine.

Prethodni nadbiskupi bili su sljedeći:

nadbiskup3.jpg
Sedmi nadbiskup i deveti nadbiskup Crkve Ugande

1. nadbiskup Leslie Brown, britanski misionar, bio je prvi nadbiskup Ugande, Ruande, Burundija i Boga-Zaire (1961.-1966.)
2. nadbiskup Erica Sabiti (1966. – 1974.)
3. nadbiskup Janani Luwum ​​(1974 – 1977). Martyred 1977.
4. nadbiskup Silvanus Wani (1977 – 1983). 1980. Ruanda, Burundi i Boga-Zaire postale su zasebna provincija a Uganda postala vlastita provincija.
5. nadbiskup Yona Okoth (1983. – 1995.)
6. nadbiskup Livingstone Mpalanyi-Nkoyoyo (1995. – 2004.)
7. nadbiskup Henry Luke Orombi (2004. – 2012.)
8. nadbiskup Stanley Ntagali (2012. – 2020.)

Snimku ustoličenja možete pogledati na službenim FB stranicama NTV Uganda

 

  • CRKVA UGANDE
  • IPA

Odgovori