PASTIRSKO PISMO BISKUPA PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH

Ljubljeni u Kristu,

već je druga nedjelja kako ne možemo biti zajedno na bogoslužju. No, molitve nisu utihnule. Svakodnevno se služi Jutarnja i Večernja molitva iz naših crkava u Osijeku i Karlovcu a nedjeljom se služi u svim našim crkvama u vrijeme kada se inače održavaju bogoslužja, nažalost bez fizičkog sudjelovanja vjernika. Bogoslužja se prenose putem interneta pa svi oni koji imaju mogućnost, ista mogu redovito pratiti na mojem facebook profilu, odnosno na profilima naših crkvenih stranica i grupa. A svi vi koji nemate pristup internetu, pozivam vas da svakoga dana molite u 9 i u 17 sati te nedjeljom, u vrijeme redovitih bogoslužja da provedete u molitvi čitanju Božje riječi i prikladnog duhovnog štiva. Ako ne možete u predloženo vrijeme moliti i provesti vrijeme u čitanju Božje riječi, svakako to učinite u vrijeme koje je vama zgodno. Bitno je da ostanemo zajedno u molitvi.

Svjesni smo da smo suočenim s ozbiljnim iskušenjem zbog epidemije koronavirusa. Kao građani moramo biti odgovorni i slušati savjete, upute pa i zapovjedi mjerodavnih. Pazimo jedni na druge i na sebe. Uzmimo ozbiljno savjete onih koji su odgovorni za našu sigurnost i zdravlje. Posebno apeliram na starije da se čuvaju i ne izlažu nepotrebnim rizicima. No, isto tako apeliram i na mlade da svojim eventualnim neodgovornim ponašanjem (izlascima, druženjima i sl.) ne ugroze svoje roditelje, bake i djedove te starije susjede. To što vama ništa neće biti, ne znači da nećete ugroziti vaše starije.

No, u isto vrijeme ne gubimo povjerenje u Boga. Ništa se ne događa bez Božjega dopuštenja pa ni ova situacija koja je zadesila cijeli svijet. Bog nas zasigurno u ovoj neočekivanoj korizmi želi poučiti mnogim duhovnim lekcijama. Stoga, neka ova neprilika postane naša prilika da se više oslonimo na Boga, da mu služimo u ljubavi i da našom ljubavlju prema Njemu odgovorimo na Njegovu žrtvu ljubavi s križa. Iskoristimo i priliku da se više povežemo s našim bližnjima i da ne zaboravimo potrebite. Iako nam je otežano kretanje, još uvijek zasigurno možemo učiniti djela dobrote. Možda se u vašem susjedstvu nalaze oni kojima je potrebna pomoć, koji ne mogu otići do trgovine, do ljekarne i sl. Ako im možete pomoći, pomozite, uz naravno sve mjere opreza kako ne biste ugrozili njihovo i svoje zdravlje.

No, iako se sve događa Božjim dopuštenjem, također je sve i pod Božjom kontrolom. Bog je Svedržitelj, dakle sve drži u svojoj ruci. Svima nam je poznat prvi odgovor iz Heidelberškog katekizma:

“Moja jedina utjeha u životu i smrti jest da tijelom i dušom ne pripadam sebi, nego mojemu vjernom Spasitelju Isusu Kristu, koji je svojom skupocjenom krvlju u cijelosti platio za sve moje grijehe i oslobodio me od svake moći đavla, štiteći me tako, da ni jedna vlas s moje glave ne može pasti bez Očeva znanja. Štoviše, sve se mora uklapati u Njegovu volju, a u korist mog spasenja. Zato me On i po svojemu Svetome Duhu uvjerava u vječni život i čini me takvim da svim srcem, dragovoljno i spremno, od sada i u buduće, živim za Njega.”

Krist je naša utjeha i u ovoj situaciji. Ništa se ne događa u našem životu bez Očeva znanja te će na kraju Bog sve izvesti na dobro onima koji se pouzdaju u Njega. Sačuvajmo vjeru u Onoga koji nikada nije razočarao one koji mu vjeruju i koji drži do svojih obećanja. Apostol Pavao nam poručuje:

Iskušenje nije došlo na vas osim onog čovječjega. Ali je vjeran Bog koji neće dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti, nego će s kušanjem dati povoljan izlaz, da mognete podnijeti. 1 Korinćanima 10, 13

Ne gubimo vjeru i pouzdanje u Boga. Ne dozvolimo da nas naš neprijatelj – Sotona, lažac i ubojica napada u našem umu i srcu i da stvara u nama nevjeru, strah, neizvjesnost, beznađe, paniku… Bog nas nije napustio ni u ovome teškom trenutku. Naoružajmo se obećanjima Njegove riječi, naoružajmo se svakodnevnim zajedništvom s Njim u molitvi i tada ćemo biti sposobniji i opremljeniji da se odupremo zlu koje nas svakodnevno napada te da iz ove situacije izađemo, vođeni Gospodinom, kao pobjednici. Iako smo zbog okolnosti koje su nas zadesile fizički odvojeni, u duhu sam svakodnevno s vama. Moje molitve su usmjerene prema Gospodinu za sve vas. Bogu sam zahvalan da se s mnogima od vas mogu čuti telefonski ili putem društvenih mreža. Želim da znate da me možete kontaktirati putem mobitela (099 212 45 79) putem e-maila(bishop.jmilic@gmail.com) kao i putem društvenih mreža. Ako se nalazite u potrebama u kojima vam se može pomoći, slobodno me kontaktirajte. Posebno se to odnosi na starije i nemoćne kojima možda treba pomoć u kupovini i sl.

Hvala i vama na vašim molitvama za mene osobno kao i za sve služitelje koji su vam blizu i u ovoj nevolji. Nastavimo moliti za naše vlasti, kako bi mogli donositi mudre odluke u ovoj nevolji. Molimo za sve one koji podnose najveću žrtvu u ovoj nevolji: liječnike, medicinske sestre i ostale medicinske djelatnike. Molimo za volontere, vojsku i policiju i sve one koji su na bilo koji način angažirani kako bi u ovoj situaciji brinuli za sigurnost, zdravlje i izlječenje ljudi. Molimo za bolesne, posebno one koji su u najtežem stanju. Molimo i za sve koji su u zemljotresu u Zagrebu i okolici ostali bez svojih domova i za sve one koji se angažiraju oko sanacije štete i zbrinjavanja stardalnika. Molimo i za tugujuću obitelj poginule djevojčice u zemljotresu, da ih Gospodin utješi nadom uskrnsuća.

Neka Gospodin učini da ovo iskušenje što prije dođe svome kraju. No, nakon toga nemojmo zaboraviti da je Bog u teškom vremenu bio s nama i da ostaje s nama i nadalje. Imajmo na umu riječi psalmiste:

„I zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti.“ (Psalam 50,15).

Slavimo Boga ljubeći ga, slavimo ga vjerujući mu, slavimo ga tako da nećemo zanemariti zajedničko bogoslužje (kada nam opet bude moguće da se nađemo u svojim crkvama), slavimo ga ljubeći bližnje.

„Gospodin Vas blagoslovio i čuvao. Obasjao vas licem svojim i bio vam milostiv. Svratio Gospodin svoj pogled na vas i dao vam njegov mir. U ime Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!“

Vaš u Kristu,

Biskup  Jasmin Milić

Nedjelja, 29.03.2020.

 

Današnju Jutarnju službu iz Tordinaca možete vidjeti ovdje

a Euharistijsko bogoslužje iz Osijeka ovdje

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

 

Odgovori