OD KORONAVIRUSA PREMINUO EPISKOP VALJEVSKI SPRSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, MILUTIN KNEŽEVIĆ

Episkop valjevski vladika Milutin (71) preminuo je noćas u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu gdje se nalazio na liječenju od koronavirusa, prenosi portal kolubarske.rs

Episkop valjevski Milutin Knežević, rođen je 10. siječnja 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969., a u Beogradu Bogosloviju Svetog Save gdje je započeo i bogoslovske studije. Diplomirao u Libertyvilleu (SAD).

Po šest mjeseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari.

Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994., arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti brinuo je i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je bio posavotamnavski arhijerejski namjesnik, od početka 2003. godine i zamjenik episkopa Lavrentija.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u svibnju 2003. godine. Nakon tri godine povjerena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gdje je ustoličen 24. rujna 2006. godine.

Eparhija valjevska SPC potvrdila je krajem prošloga tjedna u priopćenju za javnost da je vladika Milutin pozitivan na koronavirus, kao i još dvojica svećenika.

“Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola vijeka služi Bogu i rodu”, saopćila je Eparhija valjevska, a prenosi kolubarske.rs

Izvor: N1

Naslovna fotografija: youtube

Odgovori