ALELUJA! KRIST JE USKRSNUO! Uskrsna poruka biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Dragi u Kristu,

i ovoga ćemo Uskrsa s brojnih propovjedaonica, oltara, putem interneta, društvenih mreža, radija i televizije čuti riječi: Uskrs je blagdan pobjede! I možda kao nikada do sada razumjeti što one doista znače.

Ono što uvijek naglasimo jest da je Uskrs blagdan pobjede nad smrću. To je dakako najveća i čovjeku najznačajnija istina da je Krist pobijedio najvećeg čovjekovog neprijatelja. No, Isusovo uskrsnuće je manifestiralo pobjedu i nad drugim područjima ljudskoga života a što nam je upravo u ovoj situaciji u kojoj smo se zajedno s ostatkom svijeta zatekli, veoma značajno:

Uskrs je pobjeda nad strahom.  Za nepuna tri dana strah je obuzeo Kristove učenike. Bojali su se što će im se dogoditi kada njihov učitelj više nije fizički s njima. Osjećali su se napuštenima i prepuštenima samima sebi. Nije li i među mnogim vjernicima ovih dana prisutan sličan strah?  Onemogućeni smo da se fizički susretnemo na našim redovitim bogoslužjima i jedni s drugima. Nažalost i Uskrs ćemo proslaviti izvan svojih crkava. No, nismo od Krista napušteni. Uskrsna pobjeda je i pobjeda nad našim strahovima.  Onaj koji je pobijedio smrt, odagnat će od nas i sve strahove.

Uskrs je pobjeda nad zabrinutošću. Pored straha, među učenicima je vladao i osjećaj zabrinutosti. Što dalje, na koji način će živjeti svoju vjeru u novim okolnostima? No, Uskrsnuće Kristovo odagnalo svaku zabrinutost i dalo novi i još moćniji zamah u prakticiranju i naviještanju vjere. Možda smo i mi zabrinuti što će biti s našom vjerom i vjerom naših bližnjih? Hoće li ona slabiti ili nakon ove krize ojačati? Uskrsli, ako ga prepoznamo kao pobjednika u ovoj situaciji, zasigurno će donijeti pobjedu i nad našom zabrinutošću te nas osposobiti da još gorljivije živimo i naviještamo Krista.

Uskrs je pobjeda nad nevjerom. Uskrsnuće je porazilo nevjernike. Oni koji su bili uvjereni da je Kristova smrt porazila vjeru u Njega, brzo su shvatili da Kristovi sljedbenici ne slijede mrtvoga već živoga. Nevjera se oko nas pita: gdje je sada Bog? No pravo je pitanje gdje je čovjek i tko je čovjek?  Ovo je prilika za nevjernike, ne samo da ga traže u ovoj nevolji, već da ga prepoznaju kao onoga koji sve drži u svojoj ruci pa i sadašnju situaciju. Kada prepoznamo svoju krhkost, prepoznat ćemo i Božju veličinu. Bog je i u ovoj situaciji pobjednik nad nevjerom.

Uskrs je pobjeda nad sumnjom. Toma nije bio nevjernik u pravom smislu riječi već je sumnjao.  Sumnja nije neočekivana reakcija kada se suočimo s drugačijim okolnostima od onih koje smatramo normalnima u našem hodu s Bogom. No, Isusovo uskrsnuće i očitovanje nakon uskrsnuća, donijelo je pobjedu i nad sumnjom.  Krist je stvaran, živ, opipljiv i djelatan u našim životima.

Uskrs je pobjeda nad beznađem. Koliko je nade bilo položeno u Krista od strane Isusovih učenika i sljedbenika. A onda kao da je križ postao kraj svih njihovih nada. No, Uskrs je donio pobjedu i nad beznađem. Nada Kristovih učenika i sljedbenika je sada bila ojačana i snažnija nego ikada. Neka i naša nada bude ojačana pobjedom Uskrsloga, kako u ovoj situaciji tako i nakon nje.

Uskrs je pobjeda i nad zlom, nad tamom i nad svim onim što se nadvilo na čovječanstvo kako bi ga odvojilo od izvora Života.  Zato smo pozvani da u Onome koji je za sebe rekao  da je Uskrsnuće i Život iskusimo pobjedonosnu snagu Uskrsnuća.

Neka doista ovaj Uskrs kojega ćemo proslaviti u izvanrednim okolnostima, po Uskrslome donese pobjedu u našim životima nad svim strahovima, zabrinutostima, nevjerom, sumnjom, beznađem,  tamom, zlom i nad svim onim što nas onesposobljava da živimo puninu života  s Pobjednikom.

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!

Aleluja! Krist je uskrsnuo!

Uskrsnuo je Gospodin doista! Aleluja!

O Uskrsu 2020.

+ Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

 

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori