NEODGOVORNO NOVINARSTVO O PRAVOSLAVNOM PAROHU DARUVARSKOM

Na jučerašnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, novinarka Z1, Mateja Jozeljić je postavljajući pitanje ministru unutarnjih poslova RH, Davoru Božinoviću iznijela tvrdnju kako paroh Pravoslavne crkve u Daruvaru, Đorđe Ostojić služi liturgije unatoč zabrani mjerodavnih.  Budući da se konferencija uživo prenosi putem mnogih TV postaja i portala, ta je vijest već jučer popodne kao i danas osvanula na mnogim portalima, društvenim mrežama i sl. Komentari koji se nalaze ispod objava o svećeniku Ostojiću nerijetko su prožeti nacionalnom i vjerskom mržnjom.

No, ne samo da bogoslužja koje klerici bez naroda služe nisu zabranjena, već je u ovome slučaju od strane imenovane novinarke iznesena neistina budući da je svećenik Đorđe Ostojić već mjesec dana izvan Hrvatske te nikako nije mogao služiti liturgije nakon uputa Stožera od 19.03.2020. Fotografija sa svećenikom Đorđem iz daruvarske Pravoslavne crkve koja se nalazi uz neke objave o ovoj neistinitoj vijesti je od 7.03. 2020. dakle u vrijeme kada su se u svim crkvama održavala bogoslužja s narodom.

Ovo je jedan u nizu nekorektnosti koje dolaze od strane pojedinih neodgovornih novinara koji su se u ovome vremenu posebno usmjerili na vjerske zajednice.

Paroh daruvarski je povodom ovoga uputio Demanti kojega prenosimo u cijelosti:

Demanti

na press konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja je u srijedu, dana 15. travnja uživo prenošena na mnogim nacionalnim TV postajama i Internet portalima, novinarka Z1 televizije Mateja Jozeljić, postavljajući pitanja ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, iznijela je niz neistina te se tako ogriješila o pravila novinarske struke, sukladno tome, molim vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeći demanti.

Prvo pitanje je bilo potkrijepljeno novinarkinom tvrdnjom da sam ja, daruvarski svećenik Pravoslavne crkve, Đorđe Ostojić prije nekoliko dana održavao mise u crkvi Svetih otaca u Daruvaru, što nikako ne može biti potkrijepljeno činjeničnim stanjem, budući da u Daruvaru, a niti u Hrvatskoj ne boravim posljednjih mjesec dana, stoga je tvrdnja da sam održavao mise potpuno netočna.

Drugo pitanje je bilo potkrijepljeno tvrdnjom da sam najavio održavanje misa za pravoslavni Uskrs, koji se slavi 19. travnja ove godine. Bogosluženja za Uskrs u Daruvaru jesam najavio putem obavijesti u kojoj je jasno navedeno da će se ista održavati pridržavajući se odredbi o okupljanju, kao što je svima poznato, bogosluženja su dozvoljena bez okupljanja vjernika (odlukom Stožera od 19. ožujka 2020.).

Stoga vas još jednom molim da demanti prenesete u cijelosti

Srdačno,

Đorđe Ostojić

paroh daruvarski

  • IPA

Naslovna fotografija: fb stranica daruvarske pravoslavne crkve

Vezani članci:

DOGAĐAJI OKO DON JOSIPA DELAŠA POZIVAJU NAS NA DUBLJA PROMIŠLJANJA

MARIJANA PETIR O PROGONU KRŠĆANA U HRVATSKOJ I EUROPI

 

Odgovori