EUHARISTIJA I MOLITVA U SVEMIRU

Autor: Almir Pehlić

Kada se astronaut Buzz Aldrin vraćao s povijesnog prvog slijetanja na Mjesec prije 50 godina, sudjelovao je u izravnom prijenosu na televiziji. Za vrijeme emitiranja, drugi čovjek koji je zakoračio na Mjesečevu površinu pročitao je Psalam 8,3-4: “Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti – pa što je čovjek da ga se spominješ, Sin čovječji te ga pohodiš?”

Ispada da Aldrinova vjera nije anomalija. Zapravo, 29 astronauta koji su posjetili mjesec za vrijeme programa Apollo bili su iskreni kršćani. Prema NASA-i, dvadeset i troje su bili protestanti, a šestero je bilo katolika. Neki od njih su bili i laički službenici u svojim crkvama.

Astronauti nisu suviše govorili o svojoj vjeri, ali to je uglavnom bilo zato što je NASA sprječavala javne iskaze vjere nakon čuvenog čitanja Biblije na Badnjak kada je Apollo 8 bio u svojoj misiji. Naime kada su astronauti Frank Borman, Jim Lovell i William Anders ušli u lunarnu orbitu 24. prosinca 1968., javili su se u TV prijenos pokazujući slike Zemlje i Mjeseca iz svemirskog broda. Završili su emisiju tako da je Andersom rekao: “Svim ljudima na zemlji, posada Apolla 8 ima poruku za sve koji slušaju.” Zatim su naizmjence čitali Knjigu Postanka, počevši od „U početku je Bog stvorio nebo i zemlju“, a završavajući sa „i Bog je vidio da je dobro“.

Borman je tada zaključio: “Laku noć, sretno, Sretan Božić i Bog vas blagoslovio – sve vas na našoj DOBROJ zemlji.”

To čitanje iz svemira potaknulo je tužbu militantne ateistice Madalyn Murray O’Haire protiv NASA-e. Slučaj je sud odbacio ali imao je svoj utjecaj. NASA je rekla astronautima da ne daju takve izjave kada djeluju kao astronauti, a posebno su obeshrabrivali Aldrina da čita iz Svetog pisma kada je bio na površini Mjeseca.

Ipak, Aldrin je iskoristio nekoliko trenutaka prije nego što su on i Neil Armstrong napustili lunarni modul i stupili na Mjesec. Obratio se misijskoj kontroli: “Houston. Ovo je Eagle, LM pilot. Zamolio bih nekoliko trenutaka tišine. Želio bih pozvati svaku osobu koja nas sluša, ma gdje bili, da na trenutak zastanemo i promislimo o posljednjih nekoliko sati te da se zahvalimo, svatko na svoj način”.

Za Aldrina je to značilo blagovanje Večere Gospodnje! Aldrin je bio laički službenik u Reformiranoj crkvi i dobio je dopuštenje od svoga pastora i NASA-e da ponese blagoslovljene elemente kruha i vina sa sobom u svemir.

Za vrijeme radio emitiranja, u trenutku tišine, Aldrin je zapisao: „Neposredno prije nego što sam se pričestio, pročitao sam riječi koje sam odabrao kako bih naglasio naše predanje Bogu. Mi kao ljudi koji putuju svemirom moramo znati da je ovo kristolik čin. Posebno snažno sam osjetio svoje jedinstvo sa svojom župom i s Crkvom diljem svijeta. Čitao sam: ‘Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.”(Iv 15, 5)

Ovo su samo neki od primjera kako se slavio Gospodin u bespućima svemira a i danas mnogi astronauti i kozmonauti zahvaljuju Bogu gledajući u dobru Zemlju i tamu svemira. Također, na površini Mjeseca pohranjena je i Biblija u obliku mikrofilma koja čeka sve astronaute kada se ponovo vrate na Mjesec.

 

Izvori: NASA; Guide Posts; Christian Post Reporter

 

Odgovori