ODREDBE ZA BOGOSLUŽJA I OSTALE OBREDE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH U OKOLNOSTIMA PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Broj 25/2020.
U Osijeku, 30.04.2020.

ODREDBE ZA BOGOSLUŽJA I OSTALE OBREDE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH U OKOLNOSTIMA PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 30. travnja 2020. za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima, donosimo sljedeće odredbe i preporuke za Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu u RH:

1. Ukoliko je to moguće, neka vrata crkava i ostalih molitvenih prostora budu otvorena kako ih vjernici prilikom ulaska u iste ne bi morali dodirivati. Kvake redovito dezinficirati kao i mjesta koje vjernici dodiruju (klupe ili stolice i sl.)

2. Neka se na ulasku u crkve i molitvene prostore osigura dezinfekcijsko sredstvo kako bi svatko mogao dezinficirati svoje ruke.

3. Prilikom ulaska i izlaska iz crkve neka se drži razmak od najmanje dva metra. U prostoru u kojem se obavlja bogoslužje neka se također drži razmak od najmanje dva metra. Članovi istog kućanstva mogu sjediti zajedno.

4. U bogoslužjima i ostalim obredima izostaviti znak mira te međusobno rukovanje vjernika odnosno služitelja s vjernicima.

5. Prilikom podjele svete pričesti neka svećenik i djelitelj iste neposredno prije podjele dezinficiraju ruke. Pričest dati isključivo na ruke. Ukoliko je moguće, da se izbjegne red za pričest neka služitelj pristupi pričesnicima kako bi im udijelio pričest. Ukoliko to nije moguće, neka se prilikom pristupanja pričesti također drži razmak od dva metra. Preporuča se da služitelji za vrijeme podjele sv. pričesti nose zaštitne maske.

6. Tamo gdje za to postoje uvjeti, neka se bogoslužja održavaju na otvorenome uz poštovanje svih gore navedenih mjera.

7. Služitelji koji imaju simptome povišene temperature, kašlja i otežanog disanja neka neka ne služe bogoslužje. Vjernici koji imaju navedene simptome te oni koji su u rizičnim skupinama kao i oni koji su mogle biti u kontaktu s oboljelim osobama od COVID – 19 ili su u samoizolaciji neka se suzdrže od dolaska na bogoslužje. I svi drugi vjernici koji se temeljem svoje savjesti osjećaju nesigurnima da sudjeluju na bogoslužju, neka ostanu doma. Svi koji imaju mogućnosti, neka bogoslužja prate putem interneta ili drugih medija.

8. Svi ostali obredi (krštenje, vjenčanje, sprovodi i sl.) neka se također održavaju uz poštivanje gore navedenih mjera dezinfekcije te fizičke distance.

Ove odredbe stupaju na snagu 2. svibnja 2020. te ostaju na snazi do drugačije odluke ovoga Ureda.

 

BISKUP

Dr.sc. Jasmin Milić

Odgovori