LUTHEROVA RUŽA I NJEZINO ZNAČENJE

reformation-luther-rose-lutheranism-ninety-five-theses-symbol-freemasonry-png-clip-artLutherova ruža je znak koji je reformator Martin Luther osmislio kako bi lakše pojasnio temeljnu poruku evanđelja.

U svome pismu Lazarusu Spengleru, od 8. srpnja 1530. godine, Luther objašnjava značenje znaka:

Križ crne boje, smješten je u srce crvene boje, te simbolizira raspetoga Krista za naše grijehe. “Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava,” (Rim 10, 10,).  Crna boja podsjeća kako križ usmrćuje našu tjelesnu narav, ali je u crvenomu srcu, prirodne boje, što simbolizira da nas taj isti križ oživljava. “Jer pravednost se Božja od vjere k vjeri u njemu otkriva kao što je pisano: Pravednik će od vjere živjeti.” (Rim 1, 17).

Srce je u središtu bijele ruže, što je poruka kako u vjeri imamo radost, mir i utjehu. Opravdan vjerom, vjernik je u središtu ruže jer vjera daje mir kakav svijet ne daje: Iv 14, 27. Ruža je bijela jer je to boja duhova i anđela: Mt 28, 2 – 3 i Iv 20, 12.

Ruža je smještena na “nebesko plavoj” podlozi što nas podsjeća kako je radost u Duhu i vjeri početak nebeske, vječne, radosti. Mi je već sada u vjeri posjedujemo a u punini će se očitovati u vječnosti.

Zlatni obruč simbolizira: nebesku, vječnu i najveću radost. Kao što je zlato vrijednije od svih metala na zemlji, tako je nebeska slava i radost vrijednija od svih zemaljskih radosti i dobara.

  • IPA

Odgovori