(VIDEO) JA SAM TRS, VI MLADICE – – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

„JA SAM trs, vi mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda. Jer bez mene ne možete činiti ništa“ (Ivan 15,5).

Sedma i posljednja Isusova Izjava „Ja sam“ glasi „Ja sam trs, vi mladice…“ ili kako se u drugome prijevodu veli „ Ja sam čokot a vi loze“. Nalazimo je u Ivanu 15, 5.

Ova Isusova izjava kao da zaokružuje sve dosadašnje njegove izjave koje započinje s tvrdnjom: „Ja sam…“: „Ja sam kruh… Ja sam svjetlo… Ja sam vrata, Ja sam Pastir Dobri.. Ja sam Uskrsnuće i život… Ja sam put, istina i život…“. Sve prethodne izjave nas uvjeravaju kako je u Isusu sve što nam je potrebno, a ova, posljednja izjava daje naglasak na snažnoj povezanosti s Kristom. Isus je doista sve što nam je potrebno, no da bismo sve to od njega i primili, potrebno je ostati u čvrstoj i neraskidivoj zajednici s njim.

Upravo je raskinuti odnos čovjeka s Bogom doveo do nevolje grijeha, propadljivosti i smrtnosti. Kada je čovjek okrenuo svoja leđa Bogu i time mu rekao „ne trebam te“, time se odvojio od izvora života. No, u svojoj ljubavi, Bog je želio ponovno uspostaviti neraskidivo zajedništvo s čovjekom. To zajedništvo omogućuje čovjeku da hoda u sigurnosti ovozemaljskoga života, znajući da mu „ništa neće nedostajati“ kako kaže psalmist u 23 psalmu. Sve što nam je za svakodnevni život potrebno, Bog će nam i dati.

Trs ili čokot slika je i Crkve. Kao što je za svakoga vjernika važno da bude plod trsa i u neraskidivoj povezanosti s trsom, također je važna i povezanost s ostalim mladicama. Na trsu nismo sami. Povezani smo s drugima s kojima činimo cjelovito stablo Crkve. Upravo zato je vinova loza jedan od najranijih simbola kršćanstva.

Samo loza koja je spojena s trsom može živjeti i donijeti rod. Iz trsa crpi snagu, potrebnu hranu, životodavne sokove. Upravo tu sliku Isus uzima kako bi nam pojasnio što On osobno znači za vjernika.

Isto tako, jedini način da imamo plodonosan kršćanski život, jest naša čvrsta povezanost s Isusom. Bog se i u Starome zavjetu uspoređuje s vinogradarom a njegov narod s vinogradom. Tu usporedbu Isus navodi i u 15 poglavlju evanđelja po Ivanu. I ta usporedba u Starome zavjetu često zapravo svjedoči Božje nezadovoljstvo s neplodnošću njegova naroda.

No, u Isusu nam je omogućeno da donesemo ploda. I samo s njim jer, kako Isus kaže „bez mene ne možete činiti ništa“ (Ivan 15, 5). Svaki naš pokušaj da u svojoj snazi živimo pobjednički i plodonosan kršćanski život, bit će osuđen na propast. A neplodnost je jasan pokazatelj nepovezanosti s Kristom. No, naša neraskidiva zajednica s Isusom će rezultirati i našim plodonosnim kršćanskim životom. A ti plodovi su zapravo naša dobra djela koja su pokazatelj da doista pripadamo Kristu. Plodonosan kršćanski život proslavlja Boga (Ivan 15, 8). Isus u propovijedi na Gori kaže: „ Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” Mt 5,13-16

Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

 

Povezani članci:

ŠTO ZNAČI DA JE ISUS KRUH ŽIVOTA? – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE SVJETLOST SVIJETA – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS – VRATA KOJE VODE U ŽIVOT VJEČNI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE NAŠ PASTIR DOBRI – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

(VIDEO) ISUS JE USKRSNUĆE I ŽIVOT – Razmatranje Isusovih izjava “Ja sam…”

ISUS JE PUT, ISTINA I ŽIVOT

Odgovori