Znate li od kada se nalaze klupe u crkvi?

Sve do protestantske reformacije, dakle do 16. stoljeća nisu se mogle vidjeti klupe u crkvi, odnosno crkvenoj lađi. Vjernici su uglavnom stajali, odnosno klečali za vrijeme bogoslužja. Kako je bogoslužje uglavnom bilo molitvenog karaktera te nije bilo dužih propovijedi, nije bilo niti potrebe za dužim sjedenjem.

Klupe u crkvi
Pieter Neefs, unutrašnjost rimokatoličke crkve početkom 17. stoljeća.

Klupe u crkvi

Propovjedaonice su se u srednjovjekovnim crkvama nalazile u sredini crkve, te su se vjernici svakako morali približiti propovjedaonici kako bi čuli, uglavnom kraću homiliju.

Tu i tamo su se našla po koja klupa sa strane za starije vjernike, no klupe kako ih danas poznajemo u crkvi uvedene su u protestantske crkve za vrijeme reformacije. 

calvinist_church
Protestantska crkva u 16. stoljeću

Kako je protestantsko bogoslužje naglasilo Službu riječi, odnosno propovijed, koja je postala znatno duža nego što je to bilo uobičajeno, pojavila se potreba i za dužim sjedenjem. Tako su se počele u crkvenu lađu uvoditi klupe koje su posebno bile popularne u crkvama Engleske.

frescoes
Srpska pravoslavna crkva u Americi

Vremenom je ova protestantska praksa zaživjela i u rimokatoličkim crkvama, dok su pojedine pravoslavne crkve uglavnom zadržale staru praksu crkvene lađe bez klupa. U nekim pravoslavnim crkvama postoje stolice za starije osobe sa strane.

No, u novije vrijeme klupe se mogu vidjeti i u pojedinim pravoslavnim crkvama u Americi, Grčkoj i sl.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori