PREMINUO J.I. PACKER

James Innell Packer (rođen 22.srpnja 1926. a preminuo 18. srpnja 2020.) bio je anglikanski svećenik, autor i teolog u kalvinističkoj tradiciji. Packer je bio i ostao jedan od najvažnijih evangelikalnih teologa s kraja 20. stoljeća.

Packerovo visokoškolsko obrazovanje započelo je kada je dobio stipendiju Sveučilišta Oxford. Dok je bio student na Oxfordu upoznao je C. S. Lewisa čija će učenja imati veliki utjecaj u njegovom životu. Nakon završetka studija ostaje u svijetu akademije te počinje predavati.

Nakon što je kratko predavao grčki jezik na Oak Hill Collegeu u Londonu, Packer je prešao na Wycliffe Hall kako bi studirao teologiju. Zaređen je u Anglikanskoj crkvi gdje je služio do kraja života. Postao je prepoznat kao vođa evangelikalnog pokreta u Crkvi Engleske. 1978. godine potpisao je Čikašku izjavu o biblijskoj nepogrešivosti kojom je potvrdio svoj stav o ineranciji.

Godine 1979, Packer se preselio u Vancouver gdje je zauzeo mjesto na Regent Collegeu. Ugledni pisac i odličan predavač, Packer je u protestantskim krugovima naširoko smatran jednim od najvažnijih teologa i crkvenih povjesničara modernog doba. Zbog liberalizacije Anglikanske Crkve Kanade, prelazi u redove Anglikanske Crkve Sjeverne Amerike gdje je služio kao teolog do kraja svoga života. J.I. Packer preminuo je 17. srpnja 2020. godine.

 

Naslovna fotografija: The Gospel Coalition

Odgovori