J.C. Ryle: SVAKODNEVNO ZAJEDNIŠTVO S BOGOM

Svakoga dana imaj blisko zajedništvo s onim koji je tvoj prijatelj i saznaj više o njegovoj milosti i snazi. Pravo kršćanstvo nije samo vjerovati određenom nizu suhih apstraktnih tvrdnji. Ono je živjeti u osobnom dnevnom zajedništvu sa stvarno živom osobom, Isusom, Sinom Božjim. “Za me je uistinu”, rekao je Pavao, “život Krist” (Fil 1,21).

Svakoga dana traži da proslaviš svoga Gospodina i Spasitelja na svim svojim putovima. Onaj koji ima prijatelja treba ga prijateljski pokazivati, a nitko nije pod silnijim obvezama kao Kristov prijatelj. Izbjegavaj sve što bi žalostilo tvoga Gospodina. Čvrsto se bori protiv lakozavodljivih grijeha, protiv nedosljednosti, protiv odupiranja da ga priznaš pred ljudima. Kad si u iskušenju da učiniš pogrešno, kaži svojoj duši: “Dušo, dušo, je li to tvoja ljubaznost prema tvome prijatelju?”

A iznad svega, sjeti se milosrđa koje ti je bilo pokazano i uči dnevno radovati se u svome prijatelju! Što ako ti tijelo bude pritisnuto bolešću? Što ako tvoje siromašno i kušnje budu velike? Što ako te tvoji zemaljski prijatelji ostave i ostaneš sam na svijetu? Sve to može biti istina, ali ako si u Kristu, imaš prijatelja, silnog prijatelja, dragog prijatelja, mudrog prijatelja, prijatelja koji nikada ne iznevjeri. O, razmišljaj, razmišljaj mnogo o svom prijatelju!

Još malo i tvoj će prijatelj doći da te odvede kući te ćeš zauvijek boraviti s njim. Još malo i vidjet ćeš kao što trebaš vidjeti i znati kao što trebaš znati. Tada ćeš čuti kako okupljeni svjetovi priznaju da je bogat i sretan čovjek onaj koji je imao Krista za svog prijatelja.

John Charles Ryle

John Charles Ryle (1816.-1900.)
anglikanski biskup

 

Izvor: Put života

Odgovori