DAN ŽALOSTI ZA AJA SOFIJOM (24.07.2020.)

Nakon odluke Turskog suda a na inicijativu turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana da se istanbulska znamenitost Aja Sofija iz muzeja opet pretvori u džamiju, danas će se po prvi puta  održati središnja muslimanska molitva (džuma) u ovome drevnom kršćanskom hramu.

Aja Sofija je 1934. postala muzej te pripada UNESCO-ovoj svjetskoj baštini. UNESCO je pozvao Tursku da se ne mijenja status ove znamenitosti bez dogovora svih zainteresiranih strana.

Ujedno su na inicijativu pojedinih Pravoslavnih crkava, čemu su se pridružile i pojedine biskupske rimokatoličke konferencije danas proglasile dan žalosti za Aja Sofijom. Ovoj su se inicijativi pridružili i brojni kršćani drugih denominacija smatrajući Aja Sofiju (grčki: Aγία Σοφία – Sveta mudrost) zajedničkom kršćanskom baštinom koja je izgrađena u vrijeme prije velikih raskola Crkve.

“Aja Sofija je građena je od 408. do 415. godine. Dovršena je 10. listopada 415. godine, ali je uništena u požaru usred pobune Nika 532., kada je bizantski car Justinijan I. zamalo izgubio prijestolje. No, on ju je odmah dao ponovno izgraditi. Ponovno je izgrađena za samo pet godina do (537.) i odmah je postigla svjetsku slavu….  Bila je krunidbena crkva bizantskih careva. Nakon osmanske okupacije grada 1453. crkva je prenamijenjena u džamiju, a izvana su dodana četiri minareta. Mozaici, koji su postojali u crkvi, prekriveni su vapnom. Aju Sofiju je 1935.. godine Mustafa Kemal Atatürk dao pretvoriti u muzej. .. Dok je bila u funkciji crkve, u njoj je održano nekoliko koncila. Na galeriji i danas stoje Mramorna vrata kroz koja su smjeli ulaziti samo članovi Svetog sinoda.” (Wikipedia).

Rekonstrukcija Aja Sofije dok je bila kršćanska katedrala:

Naslovna fotografija_ Wikipedia

Odgovori