ŠTO KADA NAS OBUZME ŽELJA ZA OSVETOM?

“Nemoj govoriti: ‘Osvetit ću se za zlo’; čekaj Gospoda i on će te spasiti” (Izreke 20,22).

Nemoj prenagliti. Pusti da se gnjev ohladi. Ne reci ništa i ne čini ništa da bi se osvetio. Nerazumno ćeš postupiti ako uzmeš toljagu i sam preuzmeš borbu, a sigurno je da tako nećeš pokazati duh Gospoda Isusa Krista. Plemenitije je oprostiti i pustiti da uvreda prođe. Dopustiti da te uvreda grize i razmišljati o osveti znači uvijek imati otvorenu staru ranu i otvarati nove. Najbolje je zaboraviti i oprostiti.

Možda ćeš reći da nešto moraš učiniti ili ćeš još gore proći. Ako je tako, onda učini ovo što ti savjetuje ovo obećanje: “Čekaj na Gospoda…” Ovaj savjet te neće mnogo koštati, ali nosi u sebi veliku vrijednost.

Budi miran i tih. Čekaj na Gospoda. Iznesi pred njega svoju povrijeđenost. Učini tako kao što je učinio Ezekiel  kada je primio pismo. Otišao je u Dom Gospodnji, razvio pismo pred Gospodom te mu iznio svoju molitvu (2 Kraljevima 19, 14-19). Već će sam taj čin rasteretiti tvoj opterećeni um. Nakon savjeta stoji obećanje: “…on će te spasiti”. Bog će za tebe naći izlaz i oslobođenje. Kako će on to učiniti, ni ti ni ja ne možemo pretpostaviti, ali on će učiniti. Gospodnje će izbavljenje biti mnogo bolje nego da se upustiš u prepirku, opravdavaš i braniš sebe. Znaj, kad se dvojica rvaju, obojica se uprljaju. Nemoj se više gnjeviti. Prepusti tvoju raspravu pravednom Sucu.

C.H. Spurgeon

Preuzeto iz: Izvori 6/1981.

Pratite nas na facebooku.

Odgovori