SAMURAJI – SKRIVENI KRŠĆANI

Stotine samuraja u drevnome Japanu bili su skriveni kršćani! Tako barem izgleda na prvi pogled kada se pregledaju korice (saya) i branici (tsuba; na naslovnoj slici. Hrv. balčak) sablji iz 16. stoljeća. Feudalni Japan u to vrijeme je imao čvrste protu-kršćanske norme, ali pobožni ratnici povjerili su kovačima da izrade tsube sa skrivenim kršćanskim simbolima.

Dizajni su otkriveni pri pregledu drevnih samurajskih mačeva u muzeju Sawada Miki Kinenkan u prefekturi Kanagawa. “Izuzetno je rijetko naći branike mačeva sa skrivenim kršćanskim simbolima koji su korišteni nakon usvajanja antikršćanske politike”, rekao je glasnogovornik muzeja. “Nalazi govore da su samuraji zadržali duboku vjeru unatoč progonu kršćana.”

Kršćanski misionari izvorno su donijeli kršćanstvo na Istok oko sredine 1500-ih. Ali nakon 40 godina kršćanstvo je zabranio vojni vladar Hideyoshi Toyotomi, koji je progonio europske misionare i mučio te pogubio mnoge japanske kršćane 1596. godine.

Povjesničari pretpostavljaju da je to bio odgovor na postupno širenje europske moći u istočnoj Aziji. Oni kršćani koji nisu pogubljeni postali su dio skrivene crkve u Japanu. Kako bi se zaštitili preslikavali su slike Isusa i Marije kako bi izgledali poput Buddhe i promijenili su svoje molitve tako da zvuče poput budističkih napjeva.

Povjesničari su provodili mukotrpne testove kako bi procijenili kada je oružje stvoreno na temelju čimbenika kao što su njihov dizajn, materijali i tehnika izrade.

Yuhiko Nakanishi, predsjednik neprofitne skupine Nihon Token Hozon Kai – japanskog udruženja za očuvanje sablji – rekao je da su na 48 balčaka identificirani kršćanski simboli.

Oružje sa skrivenim kršćanskim simbolima datirano je u razdoblje Sengoku (zaraćene države) (1467.-1568.) iz 1600-ih godina nakon što je vojskovođa Toyotomi Hideyoshi sproveo svoju protukršćansku politiku. Oni prikazuju križeve, raspela i vjerske simbole pažljivo skrivene u zamršenim oblicima.

Nakanishi je dodao: “Karakteristika balčaka nastalih nakon što su poduzete antikršćanske mjere jest to što su kršćani pažljivo skrivali križeve na svojim oružjima. Zaključili smo da ti prikazi pokazuju vjeru skrivenih kršćana.”

U videu pogledajte život i vjersku praksu potomaka skrivenih kršćana te ekumensko bogoslužje koje se održava tri puta godišnje. Od godine 1873. kršćani imaju slobodu javnog bogoslužja.

Preveo i prilagodio: Almir Pehlić

Izvor: Dailymail

Prilikom preuzimanja ovoga članka obavezno je navesti link!

 

Odgovori