HOĆE LI BOG SPASITI PALE ANĐELE?

Biblija se posebno ne bavi problemom palih anđela i njihove prilike za pokajanje, ali možemo steći neki uvid iz onoga što nam Biblija govori. Prvo, Sotona (Lucifer) bio je jedan od najviših anđela, možda i najviši (Ezekiel 28,14). Lucifer, i svi anđeli, neprestano su bili u Božjoj prisutnosti i imali su spoznaju Božje slave. Iz toga razloga nisu imali opravdanja da se pobune protiv Boga i odvrate se od Njega. Nisu bili u iskušenju. Lucifer i ostali anđeli pobunili su se protiv Boga usprkos tome što su znali da je to najveće zlo.

Drugo, Bog nije pružio plan otkupljenja za anđele kao što je to učinio za čovječanstvo. Pad ljudskog roda zahtijevao je žrtvu pomirnicu za grijehe a Bog je pružio tu žrtvu po Isusu Kristu. Bog je svojom milošću otkupio ljudski rod i sebi donio slavu.

Takva žrtva nije pripravljena za anđele. Pored toga, Bog se odnosio prema anđelima koji su mu ostali vjerni kao prema “izabranim anđelima” (1. Timoteju 5,21). Iz biblijske nauke o izboru znamo da će se oni koje Bog odabere za spasenje spasiti, i ništa ih ne može odvojiti od Božje ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Jasno, ti anđeli koji su se pobunili nisu Božji „izabrani anđeli“.

Napokon, Biblija nam ne daje razloga da vjerujemo da će se anđeli pokajati čak i ako im Bog dade priliku (1. Petrova 5,8). Pali anđeli su posve suprotstavljeni Bogu i napadaju Božji narod. Biblija kaže da se ozbiljnost Božjeg prosuđivanja razlikuje ovisno o tome koliko osoba posjeduje znanja (Luka 12,48). Pali anđeli, tada, uz veliko znanje koje su imali, usprotivili su se Božjoj volji i zaslužili su Božji gnjev.

 

Izvor: Gotquestions

Odgovori