Zašto je John Wesley sebe predstavljao kao “Baklju iz ognja izvučenu”?

Mali John probudio se iz sna, a u njegovoj sobi bilo je svijetlo kao da je sunce sjalo kroz prozor. “Čudno”, pomislio je, “da sluškinja nije već došla potjerati me na doručak.” Vikao je, ali nitko nije došao. Vani na ulici bilo je mnogo ljudi, pa je po njihovoj galami zaključio da se nešto događa. Morao je pogledati što. Iskočio je iz kreveta na svoje male noge i otvorio vrata prema stepenicama, ali odmah se povukao zbog strahovite vrućine, dima i plamena što su ulazili u sobu. Nije mogao sići stepenicama, ali ni u sobi nije mogao ostati, jer je krov već gorio. Došao je do prozora. Kakav užasan prizor! Nešto poput pakla! John je primijetio svoje roditelje, braću i sestre kako stoje na sigurnome izvan dosega glavnoga plamena. Međutim, kada su roditelji izbrojili djecu, ustanovili su da mali John nedostaje.
Gotovo izbezumljen, Samuel Wesley utrčao je u “paklenu” kuću kako bi spasio svoga sina, ali do njega nije mogao doći. Tamo, u gorućemu hodniku, kleknuo je na koljena i predao dušu svoga djeteta Gospodinu. No, jedan od onih koji su vani promatrali požar primijetio je dijete na visokome prozoru. Nije bilo vremena potražiti ljestve kako bi se dijete spasilo. Bila je potrebna brza, ali i opasnija metoda. Jedan velik i snažan čovjek pritrčao je manjemu i zamolio ga da mu se popne na ramena. Naslonivši se na zid, potonji je čovjek mogao doseći prozor na kojemu je bio mali John. No, izgubio je ravnotežu i pao.
Mnoštvo je vikalo da pokuša još jednom. Za čas je ponovno bio gore. Ovaj put održao je ravnotežu i izvukao maloga Johna iz užarene peći kao na krilima anđela. U tom je trenutku Samuel Wesley izašao iz kuće i ugledao svoje janje koje je držao izgubljenim. Neobuzdanom radošću vikao je: “Dođite, susjedi! Kleknimo i dajmo hvalu Bogu. Poklonio mi je sve osmero djece. Neka kuća ide, dovoljno sam bogat.” Suzana je na ovo čudesno izbavljenje puna ponosa i emocija odgovorila: “Nije li on baklja iz ognja izvučena?”
U kasnijim godinama svoga života, John je koristio upravo taj izraz kako bi opisao svoj vlastiti život. Mnogo puta je posvjedočio kako ga je Božja ruka izbavljala iz ognja grijeha koji ga je htio progutati.
Izvor: VELIKAN DUHOVNOGA PROBUĐENJA
Vezani članci:

JOHN WESLEY ((1703.-1791.) – velikan duhovnoga probuđenja

ZNATE LI TKO SU JOHN I CHARLES WESLEY?

ZNATE LI KOJI JE DUHOVNI VELIKAN BIO ZLOSTAVLJAN OD SUPRUGE?

Naslovna fotografija: Wikipedia (The rescue of the young John Wesley from the burning rectory. Mezzotint by Samuel William Reynolds.)

 

Odgovori